Археолозите в Египет се подготвят да отворят 3000-годишна гробна шахта в некропола Сакара, южно от Кайро, през следващата седмица.

Неизследваната гробница е една от 52-те гробни шахти, струпани близо до много по-старата пирамида на фараона Тети. Работниците на обекта намериха входа на шахтата по-рано тази седмица, докато се подготвяха да обявят множество други находки на мястото, включително гробниците на военни лидери и високопоставени придворни, копие на Книгата на мъртвите, и древни настолни игри. Сред откритията е и името на собственика на сложен храм-морг в близост до пирамидата на Тети: Нарат или Наерт, кралицата на фараона. 

„Никога преди не бях чувал за тази кралица. Затова добавяме важно парче от египетската история за тази кралица “, каза археологът и бивш египетски министър на антиките Захи Хавас пред CBS News. Археолозите откриха за първи път каменния храм през 2010 г., но не беше ясно за кого е построена голямата конструкция. В храмове на смъртта като този свещениците и молещите могат да правят приноси за мъртвата кралица, за да се чувства удобно в отвъдното - и да я помолят да им помогне в този свят.

Оцелелите примери за древни египетски молитви към мъртвите често включват напомняния, че ако покойникът не изпълни своята част и не помогне на живите, тогава живите може удобно да забравят да продължават да правят дарения и да четат молитви за мъртвите. Оказва се, проклятието на мумията всъщност е било само заради неблагодарни внуци.

Разкопките през последното десетилетие разкриха три склада от тухлена кал до храма, предназначени за съхраняване на вещи и дарения за мъртвата царица Нарат. Наскоро археолозите откриха името на Нарат, изписано на паднал обелиск близо до главния вход на храма. Името отново се появи на стена на храма.

Храмът на кралицата стои близо до пирамидата на съпруга в Сакара. Заедно те основават последната династия на Старото царство на Египет; 150 години и шест царе по-късно страната се плъзна в политическия хаос от Първия междинен период.

Практически в сянката на пирамидата на Тети, 52-те наскоро разкопани гробни шахти на това място датират до Новото царство на Египет, набор от династии, управлявали от около 1570 до 1069 г. пр. Н. Е. Най-ранните гробници в Сакара са по-стари от самия Египет, датиращи от периода прединастията, когато земята по течението на Нил е била разделена между няколко по-малки царства.  7-километровият участък на пустинята съдържа сложни храмови комплекси за фараони, заедно с гробниците на генерали, принцове и аристократи.

Египетските археолози са открили около 50 дървени саркофага от погребалните шахти, представляващи правоъгълни ями с дълбочина от 10 до 12 метра, покрити с дървени дъски или каменни плочи. Ковчезите са много по-малко богато украсени от царските погребения, но все пак предполагат, че обитателите им са хора с богатство и статус. Те са изрисувани с изображения на починалия, сцени на божества и отвъдното, както и редове от Книгата на мъртвите: колекция от молитви и инструкции, предназначени да водят мъртвия човек през различните тестове и предизвикателства, които лежат по пътя му към задгробния живот.

В една от гробните шахти археолозите откриха останките от копие на глава 17 от текста. Папирусният свитък с дължина 4 метра и ширина 1 метър принадлежал на човек на име Бу-Каа-Аф, което знаем, защото името му е изписано върху него. Името на Бу-Каа-Аф също се появява на саркофага му и на четири дървено-керамични фигурки, наречени ушабти, които трябва да оживеят и да работят като слуги в отвъдното.

Тяхното присъствие, заедно с боядисания ковчег показват, че  Бу-Каа-Аф е имал висок статус. Той е погребан близо до военен лидер, чиято гробница включва бронзова брадва.

Друг гробищен съсед е придворен на име Ху-Птах и ​​съпругата му Мут-ам-Уе. Според текстове в доста сложната му гробница, Ху-Птах е заемал възвишената длъжност „надзирател на кралската колесница“ за фараона от Новото царство, на когото е служил. Не е ясно какво точно включва тази позиция; може да е било до голяма степен церемониално, както днес много британски дворни позиции, или да е включвало действителна поддръжка на колесници.

В издълбан варовиков панел, Ху-Птах и ​​съпругата му са показани да дават принос на Озирис; друга сцена показва двойката, седнала с шестимата си синове и три дъщери, които душат цветя от лотос и носят конуси на главите си.

Нещата, с които тези хора са били погребани, предполагат, че са имали комфортен живот и са очаквали комфортен следживот. В техните гробници са представени светилища и статуи на боговете, разбира се - особено Анубис (погребален бог), Птах (бог-създател) и Озирис - както и много керамични съдове и друга керамика. Но археолозите откриха и настолни игри, включително набор от "Сенет".

"Сенет" датира от поне 3100 г. пр. Н. Е., което прави играта толкова стара, колкото и самата държава Египет. Изглежда, това е била игра на стратегия, нещо като модерен шах или пулове. Няколко оцелели текста предлагат поглед към правилата, а някои съвременни изследователи са събрали реконструирани версии на играта.

Животът и смъртта не са приятни, дори и за най-богатите египтяни от Новото царство. Министерството на антиките в Египет съобщи, че вече е изследвало мумифицираните останки на една жена, която е починала с абсцес (подута, пълна с гной лезия) на черния дроб, което очевидно е неприятен "сувенир" от инфекциозно заболяване. Друга от мумиите на мястото е принадлежала на дете, което предполага, че богатството и статутът не са гаранция срещу смазващата загуба.

Заедно с новооткритата гробна шахта, която трябва да бъде открита тази седмица, археолозите на мястото все още разкопават голяма сграда от тухлена кал. Министерството на антиките обясни, че очакват структурата да завърши с гробна камера и засега доказателствата сочат, че тя не е била ограбена.