На 18 март 2016 г. в Брюксел Анкара и Европейският съюз договориха споразумение за миграцията, чиято цел бе да овладее миграционните потоци към Европа през Турция. АФП представи справка за ключовите точки от него:

ВРЪЩАНЕ НА ВСИЧКИ МИГРАНТИ

Споразумението предвижда всички нови незаконни мигранти, отиващи от Турция към гръцките острови, да бъдат връщани в Турция. Това е временна и извънредна мярка, която цели да прекрати опасната практика на прекосяване на Егейско море и да разбие бизнес модела на каналджиите. Споразумението гарантира, че молбата на всеки кандидат за убежище ще бъде разглеждана индивидуално на гръцките острови. Кандидатите за убежище, които не подадат молба или чиято молба не бъде одобрена, следва да бъдат връщани в Турция. Гърция признава на Турция статут на трета сигурна страна, към която мигрантите могат да бъдат връщани и в която те ще се ползват с международна защита. Споразумението предвижда на гръцките острови да бъдат разположени турски служители, които да подпомагат процеса на връщане на мигрантите. Цената на връщането се поема от ЕС. По тази точка от споразумението Турция и Гърция се предвижда да бъдат подпомагани от Върховния комисариат за бежанците и от институциите на ЕС. Турция поема ангажимента, че всички върнати мигранти ще бъдат защитени в съответствие с международните стандарти.

МЕХАНИЗЪМ "ЕДИН ЗА ЕДИН"

Споразумението предвижда, че срещу всеки сириец, върнат към Турция от гръцки острови, друг сириец ще бъде преместен от Турция в ЕС. Приоритет следва да се дава на мигрантите, които не са се опитвали да влязат незаконно в ЕС. За да бъдат успокоени страните членки, които имат резерви към споразумението, в него се предвижда таван от 72 000 места за пренастаняване. Ако броят на върнатите в Турция сирийци от гръцки острови се доближи до това число, механизмът "един за един" ще бъде преразгледан, се казва в документа. Ако броят надвиши този таван, то механизмът следва да бъде спрян.

ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯ НА ВИЗИТЕ

Едно от нещата, които Анкара получава в замяна на приемането на споразумението за миграцията, е обещание за либерализация на европейските визи за турски граждани. Поспециално в споразумението се посочва, че ще се ускори работата по пътната карта, която ще позволи освобождаване от визи за турските граждани в Европа най-късно до края на юни 2016 г. За да стане това обаче, Анкара трябва да изпълни 72 критерия.

ФИНАНСОВА ПОМОЩ

ЕС обеща да плати общо шест милиарда евро за хуманитарна помощ за бежанците в Турция. До момента, по последни данни на Европейската комисия, на Турция са отпуснати 4,7 милиарда евро и са изплатени 3,2 милиарда евро. Брюксел упражнява контрол над разходването на тези средства, например Уницеф и Световната програма по прехраната са избрани за проекти, свързани със здравеопазването, образованието и инфраструктурата. Турция твърди, че разходите й за бежанците досега възлизат на 40 милиарда долара.

ЧЛЕНСТВО В ЕС

Споразумението предвижда и ускоряване на процеса на присъединяване на Турция към ЕС. В него бе включена формулировка, предвиждаща конкретно отваряне на преговорна глава 33 (за бюджетните въпроси), както и ускоряване на подготвителната работа за отварянето на други глави. На 30 юни 2016 г. по време на холандското председателство на ЕС тази глава действително бе отворена. В последвалите месеци и години обаче присъединителният процес на Турция сериозно зацикли. На 24 ноември Европейският парламент гласува резолюция, препоръчваща временно замразяване на преговорите за присъединяване на Турция заради безпокойства, свързани със състоянието на човешките права и върховенството на закона.

*Справката е изготвена от АФП