Партията на Зоран Заев обяви победа на местните избори в Македония, a победител в Австрия е Себастиан Курц.

Социалдемократите в Македония печелят в 44 общини, включително столицата Скопие. Вотът засвидетелства подкрепа от избирателите за новото правителство, обещало да ускори присъединяването на страната към НАТО и Европейския съюз, отбелязват световните агенции.

Социалдемократите на премиера Зоран Заев и националистите от ВМРО-ДПМНЕ, които управляваха в продължение на десетилетие, се състезаваха със свои кандидати в около 50 общини с преобладаващо македонско население.

Етническите албанци са мнозинство в останалите 30 общини.

Избирателната активност е била около 60%. Вторият тур на изборите е насрочен за 29 октомври.

Междувременно поредица от обрати в изборните резултати в Австрия в последните часове – по последни данни пет вместо шест партии минават 4-процентната бариера за парламента. Извън него засега остават Зелените, пише БТВ.

Победител е Себастиан Курц, а второто място е за Крайнодесните, които изпреварват социалдемократите с много малка преднина.

Курц ще бъде най-младият канцлер в новата история на Австрия. С нов стил и обещания за променя 31-годишният успя да спечели най-много гласове и да изпревари политици с опит.

Най-трудното за младия лидер тепърва предстои – с кого ще се коалира в следващите дни. Курц обеща да продължи проевропейската линия, но остава срещу нелегалната миграция и членството на Турция в Европейския съюз.