В Европа и Америка има нов бум на красотата - всички са луди по „руския маникюр“. Но какво всъщност представлява той?

Италианският Vogue дори публикува цяла статия с коментари от експерти, а момичетата в социалните мрежи обсъждат, че маникюрите на руските майстори в Инстаграм изглеждат много спретнати и красиви. 

Всъщност няма нищо руско в този маникюр. Това име крие гледката на една процедура, която ни е много позната - такава с апарат. Най-интересното е, че той не се е появил в Русия - първото устройство за ноктите е изобретено от германеца Едуард Герлах, син на основателя на козметичната марка за грижа за краката Gehwol. Именно от неговото подаване марката започва да разработва машина за медицински педикюр - като основа е взета стоматологична технология. Новостта е родена през 1969 г. и беше много любима на обществеността, започна да се използва не само за медицински цели, но и за козметика.

Въпреки факта, че апаратният маникюр е бил наличен почти навсякъде, най-активно използван е в Русия. И това не е много изненадващо - може би толкова често не правят маникюр никъде по света. По време на процедурата всичко излишно се почиства "на сухо" със специална въртяща се пила за нокти, която наистина прилича на устройство от денталния кабинет. Резултатът е божествено меки ръце и красиви нокти без допълнителни кожички.

И тук, както при шилака, апаратният маникюр е добър, но не за всяка и не трябва да се прави често. Факт е, че той е доста агресивен. Първо, неопитен маникюрист може лесно да повреди нокътната ви плоча. Второ, кутикулата не съществува просто така и ако я отрежете под корена, могат да започнат проблеми - възпаление и алергични реакции. В допълнение, рязането до нула може да провокира още по-бърз растеж на кутикулата. Така че няма проблем да си правите такъв маникюр, но умерено.