Пловдив винаги е бил градът на шампионите, а хората са изпълвали стадионите, за да гледат своите любимци. За съжаление, през последните 20 години спортната база на града тъне в забрава и самоунищожение, а младите таланти и треньорите им правят невъзможното, за да бъдат конкуренти на най-добрите в различните спортове и дисциплини.

Кметът Здравко Димитров, който е бил професионален спортист даде заявка Пловдив да върне славата си. Освен големите инвестиции в спортни обекти, той заяви, че ще иска да възстанови и състезанията между училищата в различни надпревари. Именно оттук тръгват всички в спорта.

През 2020-а се очакват редица спортни обекти да бъдат започнати.

Най-голямата инвестиция през последното десетилетие в Пловдив бе зала „Колодрума”.  И досега има разногласия колко точно струва. Все пак със сигурност сумата е между 50 и 60 млн. лева.  Залата обаче е по-специфична заради трасето за велосипедисти и към момента не приема достатъчно спортни събития. Това прави обаче частната зала СИЛА, която успя да се наложи през последната година.  

С най-голям интерес се очаква да се види какво ще се случи със стадионите на Ботев и Локомотив.

Държавата вече даде заявка да построи ст. „Христо Ботев“, както и да се построи база на Локомотив, като евентуално и помогне за стадиона. От друга страна новите собствени на Спартак Пловдив ще вземат ст. „Тодор Диев“ на концесия и ще направят мащабен ремонт. Само по тези обекти инвестицията се очаква да е 40 млн. лева.

Държавата може да започне Колежа след Нова година, прекратяват концесията още декемвриОчаква се днес Ботев да внесе искането за развалянето на договора

По два от обектите вече се работи.

Плувен комплекс „Младост”

Първата копка на плувния комплекс за 12,8 млн. лева бе направена в предизборната кампания. Става дума за нов закрит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за 1000 места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“.  Финансиране обаче все още липсва, като това е един от обектите, които могат да се финансират със 120-милионния заем.     

Пловдив се сдобива с чисто нов плувен комплекс за 12,8 млн. леваОгромен закрит 50-метров плувен басейн ще може да се разделя на два малки

Спортна зала „Дунав

Там първата копка отново бе направена непосредствено преди изборите. Спортна зала „Дунав” ще струва 4,5 млн. лева. Проектът предвижда направата на  комплекс с две тела с две зали, едната с височина от 5 метра, а другата 13,5 метра. Те ще бъдат с топла връзка, като ще имат всички необходими помещения за провеждане на спортни мероприятия. Освен двете зали ще бъдат направени и спортни игрища на открито, заведения, детски площадки, зони за рекреация и други. Идеята е комплексът да наподобява този на Младежкия центъра на Гребната база.

Започна строителството на нова зала в Пловдив за над 20 вида спортИзграждат две нива и игрища на открито върху спортна зала „Дунав" за 4,2 млн. лева

Проектите, които отидоха на заден план:

Стадион „Пловдив”

Кметът Здравко Димитров призна, че на този етап приоритет са съоръженията на Ботев и Локомотив. След тяхната направа на дневен ред, ще дойде и ст. „Пловдив“.

Досегашната идея бе ст. „Пловдив“ да се ремонтира поетапно, като за 15 млн. лева да бъде върнат към живот. Етапите включваха  изпълнение на нови стоманобетонни трибуни на мястото на земнонасипните; най-малко 10% от седящите места на стадиона трябва  да са осигурени за поддръжниците на гостуващия отбор в изолирана и безопасна зона на трибуните; ремонт и осъвременяване на лекоатлетическа писта и прилежащите и площи, съгласно изискванията на ИААФ; реконструкция и основен ремонт на централен блок /ложа/ на сектор „А“ и нова козирка над него,  съгласно изискванията на УЕФА и ФИФА.

Ще построи ли държавата ст. "Пловдив"? Обсъждат кои съоръжения могат да приемат голям форумПредставители на пет областни града се срещат с министъра на спорта

Стрелкови комплекс до Колодрума

Строителното разрешения за стрелковия комплекс в Пловдив вече е изкарано, но така и не се намериха пари за него. Той трябваше да е на стойност от 4 млн. лева и ще бъде най-модерният и голям в България, като освен за високо спортно майсторство, той ще се ползва и за редица други дейности. Той ще се намира в непосредствена близост до залите Колодрума и Академик.

Проектът включва комплекс от 1,9 декара с РЗП от над 3000 кв.м. В него ще има полуоткрито стрелбище с 50 коридора по 25 метра за различи видове стрелба с пистолет, както и олимпийските дисциплини.

Към момента обаче той не е сред приоритетите на Община Пловдив.

В Пловдив вдигат най-модерния стрелкови комплекс у нас за 4 млн. леваСтрелбището ще бъде на площ от над 2 дка и с РЗП от 3000 кв.м