Стартира реализирането на един от най-големите спортни проекти на Пловдив - изграждането на новия 50-метров плувен басейн в ПК "Младост" и рехабилитация не целия плувен комплект. Днес официално кметът Иван Тотев откри строителната площадка със символична първа копка, след като само преди дни градоначалникът подписа възлагателното писмо с фирмата изпълнител и надзора след дълги документални перипетии. 

Инвестицията е на стойност 12,8 млн. лева с ДДС, а според заложените срокове строителните дейности трябва да продължат до 730 дни, което реално означава над 2 години работа. 

"Много е важно да реализираме този проект. Това беше може би последното обещание, в което нямаше някакъв видим напредък. Но това беше много сложен проект, готвихме се 6 години за деня, в който ще направим първа копка. Смятам, че си струваше. Проектът е създаден по най-добрият възможен начин. Това ще бъде един от най-хубавите басейни изобщо в България", обясни Тотев. 

Той подчерта, че проектът е съгласуван с всички клубове в ПК "Младост". Тошо Абаджиев Според мнението на градската управа е много удачно, че новият басейн ще бъде изграден в съществуваща база, което позволява да се достигне до създаването на един голям плувен комплекс с два басейна и център за рехабилитация. 

"С този проект ще се даде възможност на много млади хора - знаете, че Пловдив има много традиции в плуването и много млади хора упражняват този спорт. Надяваме се този проект да завърши в срок", заяви районният кмет на "Западен" Димитър Колев.

Тотев изрази сигурност, че при завършване на обекта той ще бъде използван изключително наситени за професионални цели, като подчерта, че всеки месец ще се провеждат състезания от всякакъв ранг. 

"Това е един от многото проекти, които се завещават за следващия мандат. Очакваме да има приемственост и това, която се случва тук да продължи по най-плавния начин в следващия мандат. (...) За мен беше много важно да има един летящ старт", изрази надежда още Тотев и припомни, че само преди седмица бяха открити и процедурите за друг мегапроект "Модър-Царевец". Проектът вече е съгласуван, изпълнени са отчуждителните процедури, осигурено е и финансиране. Очаква се през идната година да бъде реализиран и проекта за изграждане на детската градина в Стамболийски.  

Тотев дори каза, че остава в завет такива проекти в готовност, благодарение на които който и да дойде на власт може да се радва на стабилна база. 

„Главболгарстрой” ще строи басейна за изграждането на плувен комплекс „Младост” на стойност 12 млн. лева с ДДС.  По другата позиция – за инвеститорски и авторски контрол на проекта бе избрана фирмата „Пловдивинвест” АД. В бюджета има 500 хил. лева за него, а останалото финансиране ще се търси в следващия мандат.

Проектът включва открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и трибуна за около 1100 седящи места, който трябва да се изгради на мястото на стария – до диспансера и закрития басейн „Младост“.   То трябва да бъде изградено до  2021 година, като то може да приема състезания по световен мащаб. Басейнът ще бъде единствен у нас, който ще отговаря на всички изисквания на Международната федерация по плуване.  

Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Електрониката е Омега – мерцедеса в тази област. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.

„Реално това е дори 52 метров басейн, което позволява преграждането му в два от по 25 метра. Това означава, че със сегашния басейн в „Младост“ ще имаме три тренировъчни басейни. В момента часовете за свободно ползване на басейна са силно ограничени, поради голямата натовареност на комплекса. Коридорите са натоварени от зори до здрач, като в определени моменти има по 8-10 деца в един горидор и се пречи на нормалния тренировъчен процес“ разясни Георги Титюков.

Пред градската управа остава и работата по Спортния диспансер, ала там инвестицията ще е под 1 милион лева и това дава възможност да се финализира създаването на един всеобхватен спортно-възтановителен комплекс.