Строителството на нова спортна зала в Пловдив бе стартирано днес със символична първа копка от кмета Иван Тотев и заместника му Георги Титюков. Тя ще се намира върху старата спортна зала „Дунав“ в район „Северен“ и ще струва над 4 милиона лева. Тя ще се състои от две отделни зали с топла връзка помежду им, а отпред ще има и спортни игрища за тенис, волейбол и баскетбол. В нея ще тренират редица формации, като в момента там се помещават най-големите клубове по художествена гимнастика и аеробика.

За да не се нарушава тренировъчния процес, първо ще бъдат изградени спортните зали в дворното пространство, а след това ще бъде съборена и съществуващата зала, върху която ще бъдат изградени игрищата на открито. Все още не е ясно как ще бъде стопанисван комплексът, като е възможно той да бъде предоставен на съществуващо общинско предприятие. За да се минимализират разходите по поддръжката на покрива ще има фотоволтаични системи. Очаква се завършването на спортната зала да приключи след 360 дни.

Припомняме, че Пирс – Д” ще вземе 4,2 млн. лева за съоръжението, като в бюджета за тази година има 1,5 млн. лева за първия етап.

Проектът предвижда направата на комплекс с две тела с две зали, едната с височина от 5 метра, а другата 13,5 метра. Те ще бъдат с топла връзка, като ще имат всички необходими помещения за провеждане на спортни мероприятия. Сред спортовете, които ще могат да се практикуват са волейбол,  художествена гимнастика, спортна аеробика, различни видове танци и спортове. На игрищата отвън ще се практикува тенис.