Стадион „Пловдив” няма как да бъде направен според лицензионните режими на УЕФА и ФИФА за провеждането на футболни срещи, заяви кметът Иван Тотев. Той коментира вчерашното решение на общинските съветници, които гласуваха проекта да бъде направен, така че да приема международни мачове.

„Истината е, че стадион „Пловдив” е нужен на местните клубове… на Ботев, на Локомотив. Аз не виждам светлина тунела за стадион „Христо Ботев”. Ако някой има някаква информация – нека излезе и я каже, но аз не знам да има такава”, каза Тотев и допълни, че ще поиска съветниците да преразгледат решението на следващата сесия.

Основните опасния на администрацията са, че няма откъде да се намери финансиране за изграждането на стадиона, ако проектът е твърде грандиозен. Първоначалната идея бе да се извърши частичен ремонт, с който стадионът да бъде лицензиран за Първа професионална лига – ново осветление, ремонт на трибуните и козирката, както и нова настилка.

„Част от трибуните – тази около зала „Чайка” трябва да се съборят. Там може да бъде изградена ВИП ложа и другите необходими неща за взимането на лиценз”, обясни кметът.

Припомняме, че общината даде на арх. Валентин Маринов 24 000 лева за техническо задание за стадиона. До края на годината вероятно техническите параметри, за бъдещата реконструкция на стадиона, ще бъдат готови.  

В бюджета през 2018 година има предвидени 500 000 лева, с които да се изготви цялостен проект на съоръжението, а след това да се пристъпи и към ремонта на стадиона.  Той трябва да бъде извършен с местни средства и малка помощ от страна на държавата.