Намерението да участваме в съвместна кандидатура за европейско и световно първенство по футбол даде поредните надежди Пловдив да се сдобие с модерен стадион. Преди няколко дни кметът Иван Тотев лансира идеята стадион Пловдив да бъде реконструиран като изцяло футболно съоръжение и да бъде премахната пистата, за да отговаря на изискванията за провеждане на световно или европейско първенство. Причината - да може градът да кандидатства за домакин на голям форум. Идеята обаче засега среща скептицизъм от страна на клубовете по лека атлетика, въпреки намерението на общината да изгради стадион специално за лека атлетика до основното съоръжение.

Всъщност липсата лекоатлетическа писта не е залегнала черно на бяло в нормативните уредби на УЕФА и ФИФА, но такова изискване наистина има. В документите пише, че само стадиони от 4-та категория на УЕФА могат да приемат мачове от европейски и световни първенства. И то при минимален капацитет от 40 000 зрители, въпреки че въпросната категория е за капацитет от минимум 8000. Изискването да няма писта е сравнително отскоро, като целта е публиката да е по-близо до терена за по-добра атмосфера. Така например на последния Мондиал в Русия миналото лято всички стадиони бяха без писти. Включително и „Лужники“ в Москва, който бе основно реконструиран именно с тази цел.

Вече ви запознахме са намерението на Община Пловдив да промени заданието за строеж на стадион Пловдив, както и със становището на световната шампионка за девойки на 100 и 200 метра от 2006 година и настояща треньорка Тезджан Наимова. Потърсихме мненията и на други известни пловдивски специалисти по лека атлетика. Ето и тяхното становище:

Атанас Запрянов – СКЛА Локомотив:

Склонни сме да приемем идеята стадион Пловдив да стане изцяло футболен, но само ако бъде построен лекоатлетически комплекс преди да започнат ремонтните дейности по основното съоръжение. Защото един период, в който да няма къде да тренираме през летния сезон ще се отрази зле на развитието и подготовката на състезателите. Този лекоатлетически стадион обаче трябва да отговаря на всички изисквания на Международната федерация по лека атлетика за провеждане на големи първенства. Наред с това е задължително да има и по-малък тренировъчен комплекс в съседство.

Лиляна Томова – СКЛАТ Тракия:

Това е все едно да развалим къща и да построим колиба. До стадион Пловдив просто няма терен, подходящ за атлетически стадион, който да отговаря на всички изисквания. Ученическият стадион, на който тренираме, е с 6 коридора, а скочищата му са вътре в терена. Няма място да бъдат извадени отвън, както е по изискванията. Отделно от това новият проект за мост на река Марица и кръгово движение на мястото на Балона предвижда да бъдат откъснати още земи от терена на комплекса. Това означава, че няма как да се направят необходимия брой коридори на пистата. Пето игрище е прекалено малко – пистата е само 300 метра и няма къде да се разшири. Не съм сигурна, че стадион Пловдив ще може да покрие изискванията за европейско или световно първенство по футбол, дори без писта. В тях има норми за отстояние на трибуните от терена. А там, особено на виражите зад вратите то е прекалено голямо  и няма как да бъде запълнено. Отделно от това, според мен имаме много по-големи шансове да приемем европейско по лека атлетика, отколкото по футбол.

Стойко Цонов – СКЛА Ботев:

Нямаше дискусия по този въпрос, поставени сме пред свършен факт, просто ни се съобщи едно намерение. Да, най-добрият вариант е да се сдобием с чисто нов лекоатлетически комплекс, който да не бъде на този или онзи – да е общински и да се превърне в наш дом, да го ползваме всички. Въпросът е кой, къде, кога и как ще го направи. Лично аз не си спомням скоро в България да е построен чисто нов стадион.

Темата е отворена и TrafficNews.bg е готов да публикува и други мнения по казуса