Ботев и Локо се изправят един срещу друг днес от 17.30 часа в Коматево в 4-я необикновен мач в последните 3 години. След две срещи, проведени по различни причини извън пределите на Пловдив, и един прекратен от феновете на Локо сблъсък на Лаута, за пръв път в историята двата гранда ще открият поредната Битка за Пловдив пред празни трибуни. Това е възможно най-лошото наказание за този емблематичен за българския футбол мач, тъй като го лишава от един от най-важните му компоненти – неповторимата атмосфера по трибуните. И съответно – зарядът и енергията няма да бъдат същите, каквито сме свикнали да наблюдаваме и чувстваме.

Интересно каква ще я свършат Ботев и Локо без хора на стадиона. Несъмнено на терена няма да бъде по-малко напечено. Едва ли някой се съмнява, че макар и на празни трибуни, долу на терена отново ще е интересно и ще ври и кипи, както винаги е било досега.

Но този път има и още една загадка освен традиционната въпросителна кой от двата отбора е с по-здрави топки. И Ботев и Локо са имали върхове и падения, феновете им многократно са изстрадали пълната емоционална гама от екстаз до пълно разочарование и са препатили предостатъчно през годините.  Имало е моменти, в които и двата тима са били във възход, или е трябвало да се справят с куп проблеми. Имало е мачове, в които единият е бил считан за тотален фаворит, но е печелил другият. Този път Ботев и Локо представляват две лица на кризата и вероятно ще спечели онзи, който по-добре  успее да превъзмогне психологическите затруднения около моментните неудачи.

Кризата в Ботев е изцяло на управленско ниво. Голямата болка на канарчетата – стадион „Христо Ботев“ доведе до непредвидени дрязги и конфликти по оста фенове – ръководство в последните дни и седмици. Решение на казуса засега не се вижда, но въпреки това отборът и старши треньорът Николай Киров продължават да си вършат работата. Жълто-черните поне на първо четене се намират във възход и явно са на път да преодолеят лошия старт в първенството след отличното представяне в Лига Европа.

Кризата в Локо е от по-различен тип. Там няма проблеми между фенове и ръководство или поне липсват ясни индикации за такива. За сметка на това от началото на сезона двама капитани си тръгнаха от отбора по различни причини – Мартин Камбуров и Дани Кики. Резултатите от последните мачове не са добри, напрежението в тима и треньорското ръкововдство започва да се усеща все повече и да дава отражение върху играта. Разбира се всичко това може да подейства като един непредвиден допинг за черно-белите, още повече, че съперникът им ще бъде лишен от подкрепата на вярната си публика.

Ботев и Локо са в криза, макар и в два различни варианта. Нито ще им е за първи път, нито за последен. Разликата е, че този път трибуните на стадиона ще пустеят и това е най-голямата болка на предстоящото дерби. Едно е сигурно – залогът си остава огромен и тук не става въпрос само за точки или победи. Защото Битката за Пловдив винаги е била и ще бъде преди всичко Битка на честта, без значение от моментно състояние, класиране или цели. И това няма как да се промени, каквито и да са обстоятелствата.