Драстични глоби между 10 и 15 хиляди лева и затвор за бракониерство при улов на риба, гласуваха на второ четене в Народното събрание. С промените в Закона за рибарството и аквакултурите се регламентират и полицейски правомощия на служителите на ресорната агенция.

Депутатите криминализираха незаконния улов на риба и натовариха Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) с правомощия да арестуват бракониерите. Служителите на Агенцията ще могат да използват записващи и заснемащи технически средства, да използват моторни превозни средства със специален режим на движение, както и физическа сила и помощни средства след предупреждение. Те ще имат право  да  проверяват плавателни средства, когато са спрени или са на котва, както и да спират със стоп палка за проверка плавателни средства в реките и Черно море. Целта е бракониерите да бъдат подвеждани под отговорност, а не както досега да се измъкват от съда.

Според новите промени лице, което лови риба чрез взривни вещества, ще се наказва с мярка „лишаване от свобода” до 1 година и глоба от 10 до 15 хил. лева или с пробация. За улов на забранен вид риба с електрически ток без разрешително или в забранени места наказанието ще бъде „лишаване от свобода” до 6 месеца и глоба от 5 до 10 хил. лв. или с пробация. За всички изброени престъпления, наказанието ще бъде от 1 до 3 години „лишаване от свобода” и глоба от 15 до 20 хил. лв., когато са извършени от две или повече лица, в съучастие със служител на ИАРА или незаконният улов е в голям размер. Уловената риба и средствата, с които е извършено престъплението ще се отнемат в полза на държавата.

Промяната предвижда още, вместо еднократен тест за правоспособност, както се предлагаше първоначално, желаещите да се сдобият с билет за любителски риболов ще попълват декларация, че познават изискванията на нормативната уредба, приложима за любителския риболов.