Представителите на ЮНЕСКО, които наблюдаваха Леденото мъжко хоро в Калофер са посочили, че за да влезе в списъка на световното културно наследство, уникалният ритуал трябва да се изпълнява само от местните хора, съобщи кметът на града Румен Стоянов. Той допълни, че заради забележките, които са отчетени от представителите на ЮНЕСКО и поради това, че много от жителите на Калофер са се разочаровали от външните хора, които са участвали в обичая, следващата година категорично ще бъдат предприети действия по организацията.

Местният управник каза, че ще наеме охранителна фирма и ще поиска заселен контрол от органите на реда, за да не се допускат външни хора, които да участват в ритуала, пише KarlovoPress.com. Стоянов посочи, че едва след като приключи хорото и местните хора напуснат реката, тогава всеки, който пожелае, ще може да влезе във водите на р.Тунджа. Организация на високо ниво ще бъде създадена и за многобройната публика, тъй като тази година много от присъстващите не са успели да наблюдават мъжкото хоро.

Припомняме, и екшън героят със скандална слава Динко Вълев е срещнал съпротива при опита си да се присъедини към мъжкото хоро в Калофер на Йордановден. "Измислени патриоти като теб нямат място тук", секнал му мераците един от най-активните участници.  Полицаите, които охранявали мероприятието, усетили, че нещата може да ескалират, и разделили спорещите.