През изминалата година вашите сигнали ни провокираха да търсим и показваме истината в  рубриката “Glas с Тина Ивайлова“. Докъде стигнахме и имаха ли резултат случаите по които работихме? Разказваме сега:

През изминалата година в поредица от разследвания потърсихме отговор на въпроса: Злоупотреби за милиони ли стоят зад Хипократовата клетва на лекарите от най-голямата болница в страната ни? С екипа ни тръгнахме по сигнал за извършване на множество фиктивни операции на пациенти, настанени в отделението по Кардиохирургия в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Срещнахме се с десетки хора, които твърдят, че са претърпели една сърдечна операция по една клинична пътека, но според документите, с които разполагаме усвоените средства от бюджета на касата са за две операции по две различни клинични пътеки. Нека си припомним:

GLAS с Тина Ивайлова: Има ли злоупотреби за милиони в УМБАЛ „Св. Георги"?Подозрения за източване на Здравната каса от отделението по Кардиохиргия в най-голямата болница

От разказите на тези хора и от документите, които притежаваме стана ясно, че в Здравната каса са отчетени множество епикризи на пациенти, които те не притежават. Това потвърдиха и лекарите, дали показания пред прокуратурата. Показахме ви и официалното становище на експертите от НЗОК-Здравната каса. След дълга кореспонденция с пресцентъра на болницата с молба за интервю от наша страна с лекарите, подписали епикризите и оперирали хората, с които се срещнахме, успяхме да разговаряме и с началника на отделението по Кардиохирургия към УМБАЛ" Свети Георги" - професор д-р Генчо Начев. Той отрече в болницата да се извършват фиктивни операции, както и да се изготвят документи с невярно съдържание. Потърсихме мнението на специалисти от други болници за това: Има ли как пациент да не знае, че е опериран два пъти?

От сигнала, изпратен до екипа ни и прокуратурата, разбрахме, че има и служители на болницата, които нямат операция на сърцето, но пък имат отчетена епикриза за сърдечна операция по клинична пътека в Здравната каса. Разполагаме с такива епикризи на няколко от служителите на болницата. Една от тях е на санитарка   в отделението по кардиохиргия. Съпругът й отрича тя да е оперирана от сърце. По документи обаче не е така. Началникът на отделението по Кардиохирургия проф. д-р Генчо Начев обясни , че няма хора от персонала, които не са оперирани, а в същото време има отчетена епикриза за това в Здравната каса.

GLAS с Тина Ивайлова: Част 2 Източва ли се Здравната каса чрез фиктивни операции? ВИДЕО

Резултатът: Прокуратурата работи по това разследване. Разпитани са на 200 свидетели. Проверка се извършва и от Икономическа полиция, а ние продължаваме да следим този случай и през 2024 г.

През 20223-та година освен схеми с епикризи ви показахме и нова схема за разпространение на наркотици в Пловдив. Видяхте как дилърите доставят навсякъде в кварталите и улиците в града, а поръчките се осъществят анонимно, чрез мобилно приложение.  Вижте отново как работи схемата:

GLAS с Тина Ивайлова: Как се разпространяват наркотици в Пловдив? ВИДЕО

Разказахме ви как поръчките на наркотици се осъществяват чрез групи за съобщения в мобилното приложение Телеграм, което всеки притежател на мобилен телефон може да използва. Показахме ви също  доставчиците на една от групите. Стана ясно, че поръчките на наркотици се осъществяват чрез групи за съобщения в мобилното приложение  Телеграм, което всеки притежател на мобилен телефон може да използва. Групата е анонимна. Какъв е броят на членовете в нея, знаят само хората, които са я създали и управляват. Има меню, което наподобява онлайн магазин, като тези от които можеш да поръчаш всякакви неща от интернет. Само, че тук от това автоматично меню можеш да поръчаш единствено различни видове наркотични вещества. Описани са по вид, грамаж или брой. Посочена е и цена., която зависи от качеството, вида и грамажа. Има и цена за доставка.

Администраторите презентират предлаганите от тях продукти, чрез клипове и снимки, като гарантират и за качеството. Успяхме да заснемем цялата процедура, както и част от дилърите, които доставят наркотиците. С екипа ни също  пробвахме как работи схемата. Нашето разследване показа, че се работи с поне 5 дилъра на смяна, а това означава, че организацията е сериозна.

Полицията не ги спря. Групата работи и в момента, а поръчките не спират. Има и празнично меню.

И други групи продължават да работят към днешна дата. В един друг бизнес за милиони. В края на 2022г. и началото на 2023-та ви показахме  новите схеми на телефонни измамници. Видяхте ги как мамят от Букурещ и на наша територия - Варна. Нека си припомним:

Разследващият журналист Тина Ивайлова разкрива схемите на ало- измамите за филма на Стефан КомандаревФилмът "Уроците на Блага" взе три Златни глобуса в Карлови вари

Всички групи и герои, които ви показахме в поредица от разследвания продължават да работят по същия начин, необезпокоявани от закона, и живеят в лукс на гърба на жертвите си - измамени възрастни хора.

През 2023-та година ви срещнахме и с друг вид жертви. Според статистиката на МВР всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие. Видяхте историята на 24-годишна жена, която се свърза с екипа ни и разказа, че съпругът й е стрелял по нея, удрял я е с тръба, дупчил е с отверка, а тормозът продължил близо три дни. История, наподобяваща сценарий за филм на ужасите.

Говори свекървата на жената, дупчена с отвертка в ПловдивДенис посегнал и на нея

Родителите на младото момиче не искаха дават гласност на случилото се с дъщеря им до момента, в който виждат констатацията на съдебния медик, който определя състоянието на дъщеря им като лека телесна повреда. След нашата намеса леката телесна повреда стана тежка, а мъжът бе задържан от пловдивските криминалисти със съдействието на екипа ни.

27-годишният Денис остана в ареста за постоянно. Той е с повдигнати обвинения за шест престъпления.

През изминалата година ви разказахме още една история за тормоз и насилие. Нека си припомним разказа на Мария Делчева за болката и страха.

Жената разказа как години наред е била жертва на насилие и тормоз и как месеци не е виждала сина си, който е с тежко заболяване. Жената имаше ограничителна заповед да не вижда детето си.

Няколко дни след като излъчихме репортажа  дойде и щастливата развръзка-майка и син се събраха отново заедно. След повече от два месеца една майка видя и прегърна детето си. Как се случи това?

Майка и син отново заедно ВИДЕО

След 3-часово заседание на Районния съд в Стара Загора, в което магистратите отмениха ограничителната заповед и по този начин майка и син се събраха след дълга раздяла.  Решението: пада ограничителната заповед, а родителите подписаха споразумение за споделено родителство.

Щастлива беше развръзката и за 73-годишният Петър Карахристов от Варна. Възрастният мъж беше набеден, че употребява амфетамини и шофьорската му книжка беше отнета. С екипа ни неведнъж в поредица от разследвания разказахме как след рутинна проверка на пътя, можеш да се окажеш престъпник пред обществото, без да си нарушил закона. Набедени „наркомани“ в последствие се оказват с чисти проби. Само че, истината се установява след дълъг период от време, когато е готов резултатът от  кръвната проба. Като в случая с Петър Карахристов. Нека си припомним:

„GLAS с Тина Ивайлова": Дядо Петьо доказа, че не е наркоман

Разказахме ви как през октомври миналата година на кръстовище в Търговище - 73-годишният Петър Карахристов блъска непълнолетно момче, което пресича на пешеходна пътека с тротинетка. Детето е без сериозни наранявания. На място пристига полиция. Съставени са актове на дядото и на момчето. Отведени са в Районното управление, където и на двамата е направен тест за алкохол и за наркотици с  машина Drug Chek 5000. Пробата се взима от слюнка. Тестът  засича едновременно 7 вида наркотични класове – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин, бензиодиазепини и метадон. При дядото  теста  отчита положителен резултат и реагира на амфетамин. След нашата намеса, той доказа, че не е наркоман.

Продължаваме да работим по всички случаи, които ви показахме през 2023-та година и които ще ви припомним във втора част на нашия обзор.