Има ли злоупотреби с източване на Здравната каса от отделението по Кардиохиргия в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив? В първа част на нашето разследване ви срещнахме с хора, които не знаят, че са оперирани два пъти.  Нещо повече дори има епикриза, която те не притежават, но е отчетена  в Здравната каса. Стана ясно, че прокуратурата е образувала досъдебно производство по сигнала, по който работим  и ние, и вече са разпитани над 100 свидетели. Още по  случая разказваме сега:

Какво показа разследването в "GLAS с Тина Ивайлова":

Вече ви разказахме за сигналите, които получихме за  фиктивни операции на пациенти в отделението по Кардиохирургия в най-голямата болница в страната ни-УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Нека си припомним:

GLAS с Тина Ивайлова: Има ли злоупотреби за милиони в УМБАЛ „Св. Георги"?Подозрения за източване на Здравната каса от отделението по Кардиохиргия в най-голямата болница

Срещнахме се с десетки хора, които твърдят, че са претърпели една сърдечна операция в отделението по Кардиохирургия в УМБАЛ "Свети Георги" по една клинична пътека-119, но според документите, с които разполагаме усвоените   средства от бюджета на касата са за две операции по две различни клинични пътеки-119-та и 116-та.

 

От разказите на тези хора и от документите, които притежаваме стана ясно, че в Здравната каса са отчетени множество епикризи на пациенти, които те не притежават. Това потвърдиха и лекарите, дали показания пред прокуратурата.

Показахме ви  и официалното становище на експертите от НЗОК-Здравната каса.

След дълга кореспонденция с пресцентъра на болницата с молба за интервю от наша страна с лекарите, подписали епикризите и оперирали хората, с които се срещнахме, успяхме да разговаряме и с началника на отделението по Кардиохирургия към УМБАЛ" Свети Георги" -професор д-р Генчо Начев. Той отрече в болницата да се извършват фиктивни операции, както и да се изготвят документи с невярно съдържание.

Открихме и разлики в болничния престой, посочен в епикризите на пациентите и на тези, които са отчетени в Здравната каса. Също и, че при доста голям процент от пациентите настъпва усложнение, налагащо повторна хоспитализация и повторна операция, в повечето случаи по клинична пътека 116.

Че, не са влизали втори път в операционната твърдят още много хора, с които се срещнахме, а някои от тях застанаха пред камерата ни. Стоянка Томрушка в момента е в чужбина. Покойната й майка е оперирана в отделението по Кардиохирургия към УМБАЛ "Свети Георги". Твърди, че интервенцията е една. И в този случай обаче, епикризите, отчетени в Здравната каса са две.

„-Една е епикризата. Това за тези дати, където е изписана и после пак е приета за операция, не е вярно това нещо.

-Категорично тя си е била в болницата и не е излизала?   

-Категорично не е вярно това нещо. Който и да попитате ще ви каже, че от самото начало откакто е влезнала, след като е оперирана вече се прибра вкъщи.“, обясни Стоянка Томрушка.

Същото твърдят, пред камерата ни, още десетки хора. Потвърждава го и един от лекарите, работили в Кардиохирургия към УМБАЛ „Свети Георги“, които заснехме. Скрихме самоличността ми и по тяхно желание.

„Това са въпросните фиктивни хоспитализации, т.е. един пациент, който бива хоспитализиран по фиктивна пътека.

-Как се различават тези фиктивни епикризи     на фиктивни операции от другите, които са истински?

-Истината е, че ние между нас знаем всъщност, че пациентът се води, че  не е опериран, но всъщност си лежи в отделението.По документи всичко е изрядно. Здравната каса предполагам, че е извършила проверки и съответно не установяват някакви нарушения.“, обясни единият от лекарите, на когото крием самоличността.

Потърсихме мнението на специалисти от други болници за това: Има ли  как пациент да не знае, че е опериран два пъти?

„Има изисквания. Дори и за един разрез да направят на пръста. Изискването за всяка оперативна процедура е да има информирано съгласие, а той е едно такова тесте документи. Те се разписват собственоръчно или се уведомяват близките за това.“, обясни доц. д-р Румен Илиев -кардиохирург в УМБАЛ „Света Екатерина“-София.

От сигнала, изпратен до екипа ни и прокуратурата, разбираме, че има и служители на болницата, които нямат операция на сърцето, но пък имат отчетена епикриза за сърдечна операция по клинична пътека в Здравната каса. Разполагаме с такива епикризи на няколко служители на болницата. Една от тях е на Виолета Диамандиева,  санитарка   в отделението по кардиохиргия в УМБАЛ „Свети Георги“. Съпругът й отрича тя да е оперирана от сърце. По документи обаче не е така.

„Това вече е престъпление. Да пишеш, че някой е опериран, а той да няма разрез.“, категоричен е доц. д-р Румен Илиев.

Началникът на отделението по Кардиохирургия проф. д-р Генчо Начев твърди, че няма хора от персонала, които не са оперирани, а в същото време има отчетена епикриза за това в Здравната каса.

„Това не е възможно. Аз не знам такова нещо. Това най-лесно се проверява. Тези хора, които го твърдят да го докажат и край. Не знам защо трябва да говорим по тази тема.“, обясни проф. д-р Генчо Начев.

Прави впечатление, че в повечето епикризи проф. д-р Начев фигурира както консултант, а не като оператор, както твърдят хората, с които се срещнахме.

В официалното становище на Здравната каса, изпратено до медията ни е посочено, че  ако консултантът извърша оперативна дейност, не може да бъде отчетена клинична пътека и няма как да бъде платена.

"Консултантът може да бъде включен в оперативния екип, но не може да бъде изпълнител по клинична пътека, съгласно разпоредбите на чл.  ?Ако консултантът е вписан в Приложение 1б към договора на лечебното заведение с НЗОК, може да извършва оперативна дейност, но не може да отчита клиничната пътека. Участието му в оперативния екип следва да бъде отразено в оперативния протокол.",  е посочено в становището на НЗОК.

„-Всички хора с които сме разговаряли казват, че са много доволни от отношението, от Вашата намеса, от болницата. Когато вие оперирате на епикризата вашето име ли пише като оператор?

-Не, пише ме като консултант. Още една аномалия има, понеже ме питахте, дали моето име пише. Това е тъпотията на касата. Трябва да си на сто процента трудов договор, за да можеш да отчетеш. Няма значение дали оперираш, или не оперираш. И това е причината да се пиша като консултант, за да не ги отчитат, защото няма да ги отчетат. Аз имам 44 години стаж в Кардиохирургия, ще се занимавам с касата дали мога да оперирам, или не. Нали това е също едно безобразие? Не е за разследваща журналистика, но е безобразие.

-Преди вие да бъдете назначен за началник на клиниката по Кардиохиргия е имало проверка от НЗОК и Икономическа полиция, не знам дали сте запознат, пак за клинична пътека 116? И дори е наложена временна забрана да се работи по тази клинична пътека?

-Това не е възможно.“, каза още проф.д-р Генчо Начев.

Такава проверка обаче е имало и е установена неизвършена, но отчетена  дейност през 2022 г. Тогава   е наложено частично прекратяване на договора по клинична пътека 116 се казва още в становището на Здравната каса в отговор на наше запитванe.

"Със Заповед на управителя на НЗОК е извършена самостоятелна проверка от длъжностни лица – служители на НЗОК, при която е установена отчетена, но неизвършена медицинска дейност по клинична пътека № 116.Издадена е Заповед за частично прекратяване на договора /РД-25ЗС-306/25.07.2022 г./ на ЛЗ по клинична пътека № 116, като срещу същата е образувано дело, което се разглежда от Административен съд – Пловдив.  "

Извършена е  и проверка от НЗОК, обясни бившият началник на отделението по Кардиохирургия към УМБАЛ „ Свети Георги“ проф.д-р Заприн Въжев.

„Аз като началник, като ръководител на катедрата отговарям за научната дейност и през 2021 година аз получих един отчет за дейността на отделението на кардиохирургия, в който видях, че реално извършените операции са 402, а операциите, които са отчетени са по памет, ако не бъркам са около 750 операции. Разликата е значима. След като мои колеги бяха освободени, един от тях подаде сигнал за нарушенията, които се извършват. Няколко месеца по-късно бяха извършени проверки от страна на НЗОК и НЗОК установи нарушения само при двама пациенти. И съответно касата ще предприеме административни актове, и нищо повече.“, обясни проф. д-р Заприн Въжев.

Един от докторите със скрита самоличност, твърди, че той и колегите му са били принуждавани да попълват документи с невярно съдържание.

„Аз съм попълвал такива документи, за което съм дал съответните показания към прокуратурата, когато бях извикан на разпит.  С ясното съзнание, че това не е редно. Това е престъпление, но обстоятелствата бяха такива, че ние бяхме принуждавани. Не говоря само за себе си, а за всички колеги в отделението. По целия канален ред всеки от лекарите трябва да си напише съответната част, за която е отговорен. И всеки си знае, тъй като в кардиохирургия има строго бих казал кастово йерархично разпределение на функциите между лекарите. Всеки си знае неговата част. Няма нужда някой да ти казва напиши си първата част от епикризата или напиши си оперативния протокол, или напиши я анестезиологична лист. Всеки си знае какво трябва да си напише.“

Според доц. д-р Васил Пандов, който е бивш шеф на Надзорния съвет на НЗОК и в момента народен представител по случая трябва вземе отношение Министерството на здравеопазването.

„Това, което ми предоставихте като материали с тези различни епикризи за един и същи пациент, който за един и същи период на лечение има издадени различни епикризи една в него с едно съдържание и отчетени други към Здравната каса с друго съдържание, може да наведе на мисълта за фиктивно отчитане на дейност. Т.е дейност, която не е извършена, но отчетена. Разбира се, това трябва да се потвърди от компетентните органи. Не ме учудва.“, обясни доц. д-р Васил Пандов.

Ден след като излъчихме първа част на нашето разследване  с  нас се свърза дъщерята на 72-годишната Звезда Терзиева. Тя е била на лечение в УМБАЛ "Свети Георги", където отказала сърдечна операция и си тръгнала по собствено желание. В епикризата, която и е дадена, пише че е изписана на 2 май сутринта. Жената обаче твърди ,че си е тръгнала на следващия ден -3 май ,следобед. Потвърждават го и нейните близки.  Само че, в следващите няколко дни дни тя не може да си купи животоспасяващи лекарства, защото:

„Не съм изписана от болницата. Личната лекарка ми каза : Ти си още в здравно заведение. Викам аз вчера излезнах. Какво да направя. Инсулина ми свършва вече. Последно писалка ми е. Нямам.“, обясни Звезда Терзиева.

„Ако я закарам примерно в Окръжна болница, на мен ще ми се каже, че не могат  да приемат майка ми, защото тя лежи в УМБАЛ „Свети Георги“. А, пък майка ми не е клонирана“, обясни дъщерята на възрастната жена.

Докато сме при жената тя звъни на личния лекар и разбираме, че вече е изписана от болницата. До 9 май обаче при личния лекар е отчитало, че тя се  води на лечение. Така на практика Звезда Илиева, която е била вкъщи от 3 май, всъщност още няколко  дни се е водила ,че е в болница. В същото време на епикризата, която дъщеря й взима от УМБАЛ „Свети Георги“ е посочено, че    тя е изписана на 4 май.

„Тук има два органа, които със сигурност могат да направят проверка. Единият вътрешен одит на Министерство на здравеопазването. Тоест трябва да сезирате министъра на здравеопазването, тъй като той е принципал на това лечебно заведение и другият орган, разбира се, Националната здравноосигурителна каса. Ако в хода на тези проверки има съмнения за извършени някакви, както казаха състави на Наказателния кодекс, могат да се сезират. Те са длъжни всъщност и Здравната каса и Министерството на здравеопазването да сезират прокуратурата и МВР. След вашето предаване те могат и сами да се самосезират.“, допълни доц. д-р Васил Пандов.

На ход са разследващите. А ние продължаваме да следим този случай!