Източва ли се Здравната каса от отделението по Кардиохиргия в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив?  Сигнал за злоупотреби в най-голмямата болница в Южна България бе подаден към Тина Ивайлова още преди месеци, като през този период, тя и екипът й са проверявали фактите.  

Какво показа разследването в "GLAS с Тина Ивайлова":

Сигнал за източване на Здравната каса от отделението по Кардиохиргия в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив получихме още преди месеци и отне време да проверим фактите. Оказа се, че същите сигнали са входирани до няколко институции, включително и до прокуратурата, от където получихме официално становище, че е образувано досъдебно производство. Разпитани са около 100 свидетели и работата по случая продължава. С екипа ни потърсихме всички гледни точки и отговори на компетентните институции. Вижте:

 Преди месеци с екипа ни тръгнахме по сигнал за извършване на множество фиктивни операции на пациенти, настанени в отделението по Кардиохирургия в най-голямата болница в страната ни-УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Срещнахме се с десетки хора, които твърдят, че са претърпяли една сърдечна операция по една клинична пътека, но според документите, с които разполагаме усвоените средства от бюджета на касата са за две операции по две различни клинични пътеки. В първа час на нашето разследване ви показваме малка част от хората, с които разговаряхме.

Хората, които се обърнаха към екипа ни, са изпратили сигнал и до пловдивската окръжна прокуратура, проверка е започнала и от икономическа полиция. В прокуратурата вече е образувано досъдебно производство за евентуално съставяне на документи с невярно съдържание, с което се дава възможност за източване на бюджета на Националната Здравно осигурителна каса в големи размери.

Става ясно, че в Здравната каса са отчетени множество епикризи на пациенти, които самите те не притежават.

 Пред камерата ни застават няколко лекари, дали  показания по разследването. По тяхна молба крием самоличността им.

 „Вие сте бивш служител на Клиниката по ардиохирургия в УМБАЛ „Свети Георги“ и  сте дал показания пред прокурор и пред съдия за това, че сте притискан да подписвате документи с невярно съдържание? Какви са тези документи?

- Не само да подписвам документи с невярно съдържание, но също така и да изготвям документи с невярно съдържание. Повечето от протоколите, които съм изготвил за съответните операции по 116 -та клинична пътека, не са били извършвани. Просто поставят на всеки хирург листове, които той трябва да напише. Оперативен протокол за съответната операция, била тя както реална, така и фиктивна по 116 -та клинична пътека.“, разказва единият от лекарите, дал показания пред прокуратурата.

Повече от месец водим кореспонденция с пресцентъра на болницата с молба за интервю от наша страна с лекарите, подписали епикризите и оперирали хората, с които се срещнахме. Условието за интервю е да предоставим документите с които разполагаме. Ще ги предоставим, но на разследващите органи.

Срещаме се с началника на клиниката по кардиохирургия проф.д-р Генчо Начев.

„Защо пациенти, които са оперирани веднъж пред Здравната каса е отчетено, че са оперирани два пъти?

Проф. д-р Генчо Начев: Ами защото са оперирани два пъти. Първо Вие казахте източване на Здравната каса. Има два механизма за източване на Здравната каса да се разберем в началото още. Две механизма, няма други. Единият е когато се отчита дейност, която не е извършена: мъртви души, лична карта, въобще ги няма. И вторият механизъм, когато се извършва нещо и се отчита, което не е показано.

Сигурно е, че те са оперирани втори път?

Проф. д-р Генчо Начев: Сто процента е сигурно, че тези хора са оперирани., а са изписани проформа, за да може след това да се отчете другата пътека, иначе не можем да я вземем.

 Значи няма фиктивни операции?

Проф. д-р Генчо Начев: Не, няма.

Няма документи с невярно съдържание?

Проф. д-р Генчо Начев:  Не.

Разбираме, че пациентите разполагат с една епикриза от операцията, в повечето случаи по клинична пътека 119. В НЗОК обаче е отчетена още една епикриза, в която се посочва, че е настъпило усложнение, налагащо повторна хоспитализация и повторна операция и че такава е извършена, като в повечето случаи по клинична пътека 116. Според доцент Румен Илиев, който практикува в друга университетска болница – „Света Екатерина“, това е най-използваната клинична пътека.

„По клинична пътека 116 най -често са изолиран коронарен байпас без корекция на която и да е от сърдечните клапи или корекция или смяна на една сърдечна клапа, тоест само една интервенция., казва доц. д-р Румен Илиев

Прави впечатление и различието в болничния престой, посочен в епикризите на пациентите и на тези, които са отчетени в здравната каса. Също и, че при доста голям процент от пациентите настъпва усложнение, налагащо повторна хоспитализация и повторна операция. И при всички пациенти, с които разговаряхме, втората хоспитализация е два дни след изписването по първата клинична пътека, която във всички случаи е 119-та, а втората е 116-та.

„В случая въпроса Ви беше защо са отчитани две пътеки? Ами, защото такава дейност е извършена. Когато при един такъв пациент се натрупа течност около сърцето и то трябва да се отвори и то трябва да се отвори гръдния кош, не може да се отвори през корема или някъде другаде, то трябва да се извърши тази операция. И тя се отчита, за всяка една интервенция има отделен оперативен протокол. Така, че има такива пациенти. Аз съм ги извадил и за годините, които са. Тая практика не е в последната година или за последните две три години. Това не е само тук, това е навсякъде. Там, където се извършват или се налага да се извърши повече от една интервенция, тя се извършва и съответно се отчита по другата клинична пътека. Т.е не могат да се отчетат по една клинична пътека. Това е цялата история. Така, че аз не виждам какво толкова има в това.“,обясни проф.д-р Генчо Начев.

Хората обаче, с които разговаряхме твърдят, че не са оперирани два пъти. Твърди го и Атанас Чинов от село Хвойна и Ният Караалиев от  Кричим, Василка Дудиева и нейните близки от Храбрино, Живака Павлова от Садово и Тодор Наков -от Йоаким Груево. Твърдят го и още хора, които ще ви представим във втора част на нашето разследване. Могат ли тези хора сега да получат втора епикриза операция, която твърдят че не им е направена, но е отчетена в Здравната каса?

„Проф. д-р Генчо Начев: Могат да дойдат тук и да си вземат и втората епикриза. Те имат втора епикриза само че не им е давана тогава. Пак ви казвам , тази практика е прекратена. Сега им се дават и двете епикризи.

В тази втората ще пише друг период?

Проф. д-р Генчо Начев: Защо ще пише друг период?

Защото в първата е целия период на лечение, а във втората целия период е накъсан на две?

Проф. д-р Генчо Начев: Да, така е нормално е на две, с двете епикризи, защото втората операция е след това. Не е по едно и също време с първата. И защото е изписан пациента, за да може да се отчете пътеката, иначе не може да се отчете. И тогава, когато се налага, защото не винаги се налага се дават тия два дни луфт. Всъщност пациентът не е изписван, той си лежи тук…

Това не е ли източване на Здравната каса?

Проф. д-р Генчо Начев: Е как да е източване като трябва да се отвори? Да не го ли отварям, да го оставя да умре ли? Нали ви казвам, за да е източване трябва да има някаква дейност, която не е показвана да се извърши. Или да си отчел нещо, което не си извършил. Нито единият случай, нито другият е такъв.

Добре , а хората които сме записали, които ще ги видите, които твърдят че са оперирани само един път как ще им обясните, че са оперирани два пъти? Това не са неграмотни хора. Аз въобще не казвам, че са неграмотни.

Проф. д-р Генчо Начев: Във всички случаи би трябвало да знаят. Защото при всички случаи са влизали в операционната. Да.

Казват, че са оперирани един път?

Проф. д-р Генчо Начев: Не. Влизали са втори път в операционната. Понеже четох някъде, че е давана една епикриза, а не две епикризи. Всъщност има винаги има две епикризи, но още проф. Въжев го е въвел преди много години, защото е видял това, че в някои случаи когато има две епикризи, те дават втората, която е по-несъществената.“

Търсим проф. д-р Заприн Въжев който дълги години е бил началник на отделението по Кардиохирургия, отстранен е от болницата преди две години.

„Без значение кой го е казал, ще го подмина с усмивка, защото докато аз бях в продължение на 15 години в отделението по кардиохиргия ръководител, никога не е съществувала практика такава пациентите да бъдат оперирани по два пъти с толкова висока степен на усложнения. Задължително се информират близките. Няма как близките или пациента да не знаят ако е настъпило усложнение и повторно опериран, но в такива случаи разбира се като става в рамките на един престой се издава една епикриза, но когато пациентът е бил изписан, той получава две епикризи.“, обясни проф. д-р Заприн Въжев.

Потърсихме за коментар и експертите от НЗОК-Здравната каса. Вместо интервю, получихме писмено становище по зададените въпроси. В отговора на Здравната каса е посочено, че пациента или близките му трябва да са получили втора епикриза ако пациентът е опериран втори път и цитирам: "При дехоспитализация, изпълнителят на болнична медицинска помощ предоставя на пациента епикриза с машинен текст, която се издава в три еднообразни екземпляра, като първият екземпляр от епикризата се предоставя на пациента или на членовете на семейството му, или на придружаващите го лица срещу подпис…Предвид горното за всяка отчетена КП в съответната История на заболяването следва да има отделна епикриза. "

 От данните, предоставени от Здравната каса виждаме, че през последната година/2022/ броят на сърдечните операции по Клинична пътека 116 се е увеличил почти три пъти в сравнение с предходните три години. И сумите за тях са се увеличили почти толкова. Увеличени са и сумите по клиничните пътеки.

В официално становище до медията ни на Окръжна прокуратура -Пловдив е посочено, че до момента са разпитани около 100 свидетели – пациенти и служители на лечебното заведение, изискани са и са приобщени множество документи. Към момента няма лица, привлечени към наказателна отговорност, като по делото предстои да бъдат извършени още множество разпити, да се приобщи голямо количество медицинска документация и да се изготвят необходимите експертизи.

Следва продължение!