Възможно ли е дядо на 73 години да употребява амфетамин? И защо трябва да чака месеци, за да докаже пред закона и обществото, че не е наркоман? Къде и как се случва това? Разказва екипа на Тина Ивайлова и Glasnews.bg.

Това е Петър Карахристов от Варна. На 73 години. През октомври миналата година на кръстовище в Търговище блъска непълнолетно момче, което пресича на пешеходна пътека с тротинетка. Детето е без сериозни наранявания.

„Пред пешеходна пътека, нямаше никой. Полека си карам, туй ме спаси. И внезапно една тротинетка, едно дете премина отпред. Набих спирачки, но бутнах детето. Крачето го болеше едното. Да е живо и здраво детенцето. Свидетели имаше двама човека, които видяха. Детето вика: „Аз съм виновен“. И хората и те видяха, че то е виновно.Ако бях с голяма скорост, щеше да стане по тежка работата. Но туй стана.“, разказва Петър Карахристов.

На място пристига полиция. Съставени са актове на дядото и на момчето. Отведени са в Районното управление, където и на двамата е направен тест за алкохол и за наркотици с  машина Drug Chek 5000. Пробата се взима от слюнка. Тестът  засича  едновременно 7 вида наркотични класове – канабис, кокаин, опиати, амфетамин, метамфетамин, бензиодиазепини и метадон. При дядото  теста  отчита положителен резултат и реагира на амфетамин.

„Казаха, че отчита. Викам: Аз не знам какво е това. Ще ме изкарате сега.

-И сега вие сте наркоман?

Да, да. Наркоман съм аз.

-Вие знаете ли какво е амфетамин?

Не, през живота си не знам какво е. Но какво стана, що стана? Но ме изкараха, че има. Последно самосвал карах 20-тонен. 30 години в Градски транспорт имам. Нямал съм ПТП -та такива работи. С това съм си вадил хляба 54 години. Какво стана, що стана с тези дроги.?  Да кажеш, че ходя по барове, някой ми влял нещо? Не ходя по такива места. Работя, жизнен съм. Здрав съм, не ми пречи. Пречи болест да имаш. Сега не мога, няма просто как, без документи. Всичко се промени, свикнал си толкова години да си вадиш хляба с това и накрая те осакатяват един вид като нямаш документ.“, обясни Петър Карахристов.

С екипа ни неведнъж в поредица от разследвания разказахме как след рутинна проверка на пътя, можеш да се окажеш прстъпник пред обществото, без да си нарушил закона. Набедени „наркомани“ в последствие се оказват с чисти проби. Само че, истината се установява след дълъг период от време, когато е готов резултатът от  кръвната проба,  Показахме ви  експерименти как хапчета без рецепта за деца те пращат в ареста за 24 часа или такива със зелена рецепта.

„Известно е, че дрегерите реагират и на някои медикаменти“, обясни,  адвокат Силвия Петкова.

„-Амфетамина не можахме да установим на какво реагира той?

-Лекарствата съдържащи псевдо ефедрин защото това е прекурсор на амфетамина. Тоест с пдевдо ефедрин се готвят в кавички амфетамини. Много често - конкретно за амфетамини от някои противоалергични препарати и от някои симптоматични за настинка  и грип.“, допълни адвокат Петкова.

Правим тест с Drug Check. Взимаме лекарство без рецепта от аптеката, съдържащо псевдоефидрин. В случая това е хапче за хрема. Резултатът: реагира на амфетамин.

Часове след инцидента възрастният мъж дава платена  проба за кръв и урина в ВМА-Варна. Резултатът е готов за 5 минути. Човекът от екипа ни също дава кръв за проба да наркотици в същата болница. Анализът отново готов за минути. Пробата от тестът, направен в РУ -Търговище  на дядото също е изпратена в ВМА-Варна, само че резултатът от анализа вече 5-ти месец не е готов.

„Когато хората отидат и си платят при тях въпросът е има ли налични наркотични вещества или няма. Докато когато е образувано е едно досъдебно производство има способи за доказване и един от способите е назначаването на експертиза.“, обясни  зам. директорът на  ГДНП - старши комисар Стойно Цветков.

„Тази частна проба по принцип много, много трудно би могла да се ползва в потенциален процес, не може да се ползва като доказателство. Ако се увеличи щата на ВМА и технически се обезпечи тази дейност няма да има нужда от такива частни независими тестове, по простата причина, че ще могат да се обработват пробите своевременно, едновременно с това ще могат да се оспорват като незаконосъобразни задържанията. 

-Ако тези проби излизаха бързо, в рамките на 5 дни например, нямаше да ви търсят и Вас толкова?

-Точно така, което пък щеше да спести на българския данъкоплатец доста сериозни суми. Защото в крайно сметка хората, които са с фалшиво положителни проби те в последствие имат право да получат обезщетение. Не става въпрос обаче за един човек, става въпрос за 45% фалшиво положителни проби с дръгтест 5000.“, допълни адвокат Петкова.

В началото на месеца дядото получава писмо от МВР-Търговище с което е уведомяват, че предвид драстичното претоварване на лабораторията биологичните изследвания се изготвят с приблизително 14 месеца закъснение, считано от датата на назначаване. Кое налага закъснението на пробите с 14 месеца. От ВМА изпратиха писмена позиция по казуса:

„Във връзка с Ваше запитване по темата:  Кръвните проби, взети при тестове за наркотици на пътя, Ви информираме, че постъпващите проби за експертно изследване на наркотични вещества в проби на водачи на МПС многократно надхвърлят капацитета на специализираните лаборатории на Военномедицинска академия в София и Варна. Допълнителен принос в забавянето на изследванията е присъственотопризоваване на експертите по съдебни дела, което налага непрекъснатотоим пътуване из страната, тъй като повечето съдилища у нас отказват да изслушват експертите чрез конферентна връзка или разпит по делегация.“

„За две години изследванията за наркотични вещества на водачите са се увеличили два пъти. И оттам нататък логична е последователността да има натрупване на експертизи, които чакат в съответните лаборатории.В тази връзка са предприети мерки в краткосрочен и средносрочен план. По отношение на лабораториите, които извършват съответните изследвания за наличие на наркотици и техни аналози в кръвта мога да кажа, че в момента в България функционират 4 такива ВМА в София и лабораторията във Варна, националния институт по криминалистика и отскоро функционира и лаборатория в медицинския институт на МВР. В повечето европейски страни функционира една такава лаборатория, но тя е материално и кадрово обезпечена. В момента са в ход три обществени поръчки за осигуряване на по-висок клас апаратура за анализ.“, допълни старши комисар Стойно Цветков.

Благодарение на бързата реакция на експертите от ВМА пробата на дядото излезе ден, след като заснехме интервюто с него. Резултатът е отрицателен и до няколко дни Петър Карахристов ще може законно да шофира. В най-кратки срокове и промените в Наредбата за наркотиците на пътя ще бъдат обсъдени и приети, обещаха от Главна дирекция национална полиция.