Лентата заслужи три отличия, между тях Кристален глобус за най-добра актриса за Ели Скорчева и за най-добър филм

История, която през последните години се правърна в ежедневие за българските пенсионери, превърната във филм от режисьора Стефан Командарев и екипа му, спечели  голямата награда на един от най-престижните европейски кинофестивали – този в Карлови Вари. Три отличия, между тях Кристален глобус за най-добра актриса за Ели Скорчева и за най-добър филм за "Уроците на Блага".

Професионална помощ при изграждането на сценария му оказва разследващия журналист Тина Ивайлова, която е част от екипа на TrafficNews. Тина е автор на поредеца разследвания, в които стига до върха на пирамидата на ало- измамниците и разкрива в подробности как действа един бизнес за милиони. В няколко поредни срещи с Командарев, Тина Ивайлова му разказва за схемите, по които е работила, среща го с лица от криминалния контингент. Това му помага да изгради както фабулата, така и образите на героите във филма. 

Стефан Командарев споделя, че снимките са започнали със заем."Идеята ни беше да разкажем за възрастните хора, поколението на моите родители. Те бяха сведени от ниво на оцеляване и самота. На баща ми пенсията му стигаше само да си плати лекарствата", разказа той. В интервю за Нова, Командарев изрази благодарност към Тина Йвайлова за оказаната помощ. 

Главната героиня Ели Скорчева се завръща след 30 години на сцената. "Придобих увереност, че го мога. Че не са ми ръждясали уменията да общувам - едно от най-важните неща за един актьор. С годините установих, че съм станала по-добра, по-силно излъчване имам. Случвало ми се е да се лутам, няма човек, на когото да не се е случвало. Животът ни поставя в ситуации, които да ни шамаросат, за да ни вкарат в правия път. Благодарна съм, че винаги усещам ръка на рамото си и за всичко, което съм получила", заяви тя в интервю за Нова. 

Актрисата се оттегля, за да се грижи за родителите си. "Те получиха ТЕЛК-ове за 100% инвалидност, болестите им се развиваха. Във филма виждах себе си, моето поколение, аз съм на 70 години. Аз виждах себе си в Блага. Видях крахът на всичко, което се надявах, че ще бъде моето бъдеще и живот. Пет години и половина бях чистачка", разкри Скорчева. 

Шест ареста! Разбиха група на ало измамници във Ветово, Топчо и Якуш се опитаха да избягатЖандармерия е окупирала входовете и изходите на Ветово