„Решението е на Министерския съвет и то не е законодателен акт. Приехме го именно, защото липсва ясен законодателен режим в това отношение. Вероятно в други страни от ЕС е имало налагане на частични санкции, но такъв мащабен акт, както по отношение на България, не е имало в друга европейска държава. Не знам да има и регламент в ЕС, който да предполага какви са адекватните действия в тази ситуация. За съжаление ние сме тъжни шампиони и аз мисля, че големият въпрос е защо допуснахме такъв тип корупция досега“, това коментира служебният министър-председател Стефан Янев скандалът със закона „Магнитски“ и решението на Министерски съвет свързано с него.

Янев добави, че „корупцията е  големият слон в стъкларския магазин, и онзи препъни камък, който не ни позволява да развиваме икономиката си. Някои се чувстват в „черен списък“, а не се притесняват от това, че корупцията е ендемична“.

Той подчерта, че не се въвежда вътрешен режим на санкции срещу фирмите на Пеевски и Божков, а Министерският съвет е приел мерки за защита на държавните и общински дружества от попадане под санкции. Той обясни, че това е възможно, ако бъдат засечени банкови транзакции между тези структури и поставените под рестрикции юридически лица.

Преди обвинението да повдигне обвинения има разследващи органи и служби за сигурност, които трябва да проверят сигналите. Явно някой не си е свършил работата. Цялата тази верига не е работила както трябва. Ние можем да правим анализ кой точно и как по тази верига не си е свършил работата, но това не е работа на служебното правителство, посочи той.

Янев посочи, че очаква взаимодействие между всички органи в държавата почтено и отговорно да си свършат работата пред очите на гражданското общество.

Той коментира и рокадите в управлението, в включително назначаването на Румен Спецов.

„Основният въпрос с уволнения и преназначение е свързан с почтеността с работата в интерес на обществото. Шефът на НАП Спецов е имал фирма, която е продал на малоимотно лице – заинтересовах се, информацията, която аз имам е, че се извършва проверка. Предлагам да не коментираме детайлите, които заедно сме коментирали, мога да кажа само, че той каза, че не се притеснява от тази проверка. Нека изчакаме, не вярвам да отнеме месеци тази проверка. Нито г-н Спецов, нито други новоназначени експерти и ръководители, не е свещената крава, ако не работи в обществен интерес, той ще бъде освободен. Говори се за чистки, за реваншизъм, че ние овладяваме държавата, много се извинявам – пак се връщам на темата за корупция. Не овладяваме нищо, ако е имало такива зависимости бих се позовал на глагола освобождавам – да освободим държавата от тези зависимости, които е имало преди“, посочи Янев.

Служебният премиер посочи, че има усещането, че е бил подслушван.

„Потвърждавам, че чух от медиите, че съм подслушван. Сюжетът какъв е не мога да потвърдя или отрека, защото попадам под ударите на закона. По-скоро да, имам усещането, че съм бил подслушван. Дали е било масово не мога да кажа, защото не съм запознат с детайлите“, посочи Янев.

Той подчерта, че като служебно правителство изборите са „наша основна задача и концентрацията ни е точно там“.

„Работим тясно с ЦИК, координацията върви ежедневно и сме готови да се сблъскваме с предизвикателствата. По последна информация, може би и в момента вървят разговори межди ЦИК и „Сиела Норма“. Машинно гласуване ще има“, посочи Янев.