„Бюджетът е с много силни социални идеи. Дефицитът е голям, но ще направим бюджет на растежа. Вкарваме инвестиции от 5,8% от БВП, а миналата година са били 2,9%. Така ще дадем шанс на много бизнеси да се възползват, но при сериозни условия за прозрачност. Ако капиталовите инвестиции са там, на нас ни трябват инвестиции в човешки ресурси. 125% от средната работна заплата ще взимат учителите, ще има безплатни детски градини и ясли. Инвестираме в самите детски градини 70 милиона. Инвестираме в новата болница, най-накрая тя да се случи. Слагаме доста инвестиции в човешки капитал и не трябва да има хора под линията на бедност - хора, които са направили целия си стаж и са бедни", обясни премиерът Кирил Петков по БНТ.

Кирил Петков: На никой не му харесва зеленият сертификат, но има условия, за да го махнемПървата илюзия, която се разби е, че имаме 100 дни толеранс, като ново правителство, заяви премиерът


Петков обясни, че дефицитът на бюджета е толкова заради ковид мерките, но без тях той е на половина и по този начин покриваме критериите за влизане в еврозоната. 

"Финансовият министър каза нещо много важно. Не може България да има 50% от продуктивността на труда, а заплащането да ни е на 27%. Това означава, че нещо не се случва правилно в капиталовите инвестиции или в управлението му. Това беше неговият аргумент", каза той. 

"Няма министерство, в което да отворим папка и да не виждаме огромен проблем. Ние не правим движенията политически - виждаме проблем и го решаваме, без значение какъв е отзвука.  Имаме един скъп и един евтин доставчик. В един момент казваме, че евтиният не ни интересува и идва новото правителство и пита евтиния доставчик може ли да се вкара допълнително газ през доставчика, който е на 200 км. и те казват, че може, но понеже сме се отказали от тези количества, ще ги получим на пазарна цена. Какво се случва на първи януари? Нека всички българи платят с 30% повече. Това е едно от решенията, което е зависило от нас и не сме го взели", заяви още Петков.  


"Ако опозицията ни подкрепи в смяната на съдебната система, ще приветстваме тази подкрепа. Всички сме на сцената и всяко едно движение се оценява. Рано или късно, тази промяна ще се случи", заключи премиерът.

"Вярвам, че ние и президентството сме отбора на България. Знам, че Радев вярва, че работи в интерес на българите. Имаме общи каузи. За „Булгаргаз”  президентът даде общо предупреждение, което при разделението на властите е добро.  Очакваме  и хората да гледат за наша грешка и да ги казват, но в случая няма грешка.

 

Относно кандидатът на ПП за КЕВР – Станислав Тодоров, Петков заяви, че той е невероятно свестен човек с невероятна репутация. Той е отказал първия път да оглави структурата, но и на него му било писнало.  

„Каза ми, че има по-добър живот, не му трябвало да влиза в тази игра, но и него му е писнало да вижда тези несправедливости и неработещи системи. Всеки трябва да даде лична цена, за да направим тази промяна”, каза Петков.

Относно Северна Македония премиерът заяви, че неговият колега Ковачески е изпълнил всички ангажименти през последните две седмици, като Петков затвърди външната позиция на България.

„ Баланите сме 65 млн. души – колкото е пазарът на Франция. Вместо да мислим как да обидим другата страна, трябва да работим заедно, като  нашият регион ще стане по-богат”, каза Петков.