Напрежението в "Обединените патриоти" отново е на точка на кипене – лидерът на "Атака" Волен Сидеров иска оставката на вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов, а самият Каракачанов намеква за смяната на Сидеров като председател на парламентарната група.

Във всяка друга формация тази ситуация би изглеждала като тежка коалиционна криза, но не и при патриотите, защото отношенията им винаги се въртят в този кръг, а партньорите им често се сменят, но обикновено накрая се събират.

На практика ВМРО, "Атака" и НФСБ са коалиция от президентските избори през 2016 година, когато трите формации заедно издигнаха Красимир Каракачанов и Явор Нотев за кандидати за "Дондуков 2". След това успяха да сключат и споразумение за общо явяване на парламентарните избори през 2017 година. С групата си от 27 народни представители те станаха и официално част от властта с третия кабинет на Бойко Борисов. Този път. През годините трите формации са имали крайно различно отношение към премиера.

Най-дългогодишна история в отношенията си несъмнено имат Сидеров и Симеонов. Двамата се събират през далечната 2003 година, когато Сидеров води предаване в телевизията на Симеонов – "Скат". Две години по-късно предаването прераства в партия със същото име, Сидеров става лидер, а двамата със Симеонов са неразделни. Те са крайна антисистемна опозиция, която критикува всички политически партии – от управляващата тогава Тройна коалиция до тепърва сформиращата се ГЕРБ.

През 2009 година обаче се появява разделителна линия – именно ГЕРБ и Борисов. При избирането на първия кабинет, на настоящия премиер, лидерът на "Атака" декларира, че застава зад правителството безусловно, без да дава свои представители във властта.

"Нима сме загубили вяра, че някой може безкористно да помогне за това България да върви напред", попита тогава Сидеров.

Неговата безкористна подкрепа обаче му струва отношенията със Симеонов поне са следващите 7 години, а близостта му с ГЕРБ трая едва около 20 месеца. През 2013 година Сидеров и Симеонов влязоха в нов сблъсък – този път за отношението си към кабинета "Орешарски". Сидеров даде подкрепа за правителството на БСП и ДПС, а НФСБ, които останаха извън борда на 42-то Народно събрание застанаха твърдо срещу тях. След поредица от шумни скандали, Симеонов обяви в ефир: "Волен и Капка, които имаха по един чифт дрехи, започнаха да наемат президентски апартаменти".

През 2014 година вторият кабинет на Борисов идва на власт, а ситуацията от първия с патриотите се обръща. При второто правителство на ГЕРБ Симеонов и формацията му НФСБ, вече в коалиция с ВМРО като "Патриотичен фронт", подписват споразумение за подкрепа, а "Атака" и Сидеров остават в опозиция. Две години бившите съратници влизаха в не един и два спора. До лятото на 2016 година. Тогава стана ясно, че Сидеров и Симеонов се събират отново, за да издигнат обща кандидатура за президент – на третия в сегашната коалиция – Красимир Каракачанов.

След успеха на президентския вот, където трите формации събраха над половин милион гласа, ВМРО, "Атака" и НФСБ отидоха заедно на парламентарния вот, станаха трета политическа сила и част от кабинета.

А къде беше ВМРО през това време?

Отношенията обаче и там са заплетени. Един от бившите приближени на Каракачанов – Борис Ячев, напуска ВМРО и сега е зам.-председател на НФСБ. Коалиционното минало на ВМРО също не може да се нарече безинтересно.

През 1994 година ВМРО е в коалиция с ОДС, през 2001 година отива на избори с "Гергьовден", но не влиза в парламента, през 2009 година в последния момент късат споразумение за общо явяване на вота с РЗС на Яне Янев, през 2013 година водеха преговори за коалиция с "Атака", на евровот 2014-а успяха да изпратят Ангел Джамбазки в Брюксел в коалиция с "България без цензура" на Николай Бареков.

И все пак въпреки неспиращите дрязги, тежкото минало и очевидно незагърбените обиди, "Обединените патриоти" продължават да съществуват вече повече от две години. Докога? Не се знае!

 

СНИМКА: БГНЕС