Номерата на партиите в изборните бюлетини да отпаднат, а на тяхно място да се изписва наименованието на формацията. Това е записано в окончателния вариант на проекта за промени в Изборния кодекс, който обединява внесените от ГЕРБ и “Воля”, съобщава  „24 часа”.

Текстовете трябва да бъдат приети бързо от правната комисия на парламента на второ четене веднага след края на ваканцията на депутатите на 10 януари. Целта е до края на месеца редакциите в кодекса да бъдат гласувани окончателно, за да се спазят препоръките на Венецианската комисия в месеците преди избори да не се правят промени в законите. Махането на номерата на партиите от бюлетините е мярка срещу ефекта 15/15, при който кандидати на задни места в листата печелят преференции заради съвпадение с номера на партията. Така през 2014 г. за евродепутат бе избран никому неизвестният тогава Момчил Неков от БСП, като със събраните преференции той измести от 1-ото място партийния лидер Сергей Станишев.

Моделът се повтаря на всички избори и с всички партии. Преди ваканцията шефът на правната комисия Данаил Кирилов допусна, че номерата остават, а преференциите ще започнат от цифри над 100, за да не става объркване. ДПС е твърдо против отпадането на номерата и го определя като образователен ценз за избирателите си. Машинно гласуване да има само в секциите с над 300 избиратели, а машините да бъдат над 1000, се предлага още в проекта.

Така машинно гласуване няма да има в секции зад граница, болници, по кораби и арести. След приключване на гласуването избирателят ще пуска контролната разписка от машината в отделна непрозрачна кутия.

Изработването на машините за гласуване пък се поверява на държавната фирма “Информационно обслужване” АД. В закона обаче изрично е записано, че при необходимост фирмата “може да ползва други специализирани изпълнители”. Премахва се въвеждането на електронно дистанционно гласуване още от 1 януари 2018 г. За него ще се чакат новите лични карти с електронна идентификация. Всяка секция ще бъде оборудвана с видеокамери, които ще работят през целия изборен ден и ще излъчват на живо на сайта на районната избирателна комисия, каквото бе предложението на партията на Веселин Марешки “Воля”. То бе внесено, след като президентът Румен Радев също се обяви за постоянно заснемане на изборния ден във всяка секция.

В закона обаче не е записано дали и къде ще се пазят записите от камерите. Между двете четения президентът поиска видеозаснемане да има и при броенето на бюлетините. Това обаче не е залегнало в обобщения законопроект. От съставите на избирателните комисии отпадат членовете от квотата на партии, които са излъчили евродепутати, но са изпаднали от българския парламент. Това също бе предложение на “Воля”. Така право на представители в ЦИК, РИК и СИК губят ДСБ, Реформаторският блок и “България без цензура” на Николай Бареков. Всяка парламентарно представена партия пък трябва да участва в състава на комисиите с толкова членове, колкото отговарят на процента получени гласове на последните парламентарни избори, но не по-малко от един.