Фирма, свързана с една от най-големите инвеститори в строителството, победи компанията, изградила комплекс „Олимпия”, за парцел от 15 декара в район „Тракия”, научи TrafficNews.bg. Още в началото на годината Община Пловдив пусна търг с явно наддаване за огромната площ, която се намира на улица „Шипка”, в непосредствена близост до гарата в Тракия, в най-големия жилищен район.

Търгът бе спечелен от фирмата „ОС строй", чиято оферта е била 3 974 000 лева. Само 3000 лева по-ниска е била предложената цена от друг голям инвеститор в жилищното строителство -  „Радио С.О.С.”.

Началната тръжна цена на парцела е била 1 610 000 лева, като надаването е стигнало до 788 стъпки преди финала на мегатърга. В надпреварата е имало и трети участник, който обаче се е отказал на цена от 1 625 000 лева.

Това е най-скъпата сделка с общинска земя през този мандат. Парцелът бе включен в програмата за разпореждане с общинско имущество още миналата година, а сега тя вече може да се финализира.

Управителят на „Радио С.О.С.” Павлин Захариев обаче е обжалвал търга с доводите си, че по време на  надаването е имало нарушения, които са го опорочили и той е незаконен. Освен това от фирмата са имали претенции към собствеността на имота. Причината е, че те са имали право на строеж, което е изтекло поради незапочване на строителството.

 Жалбата за решението на Общината стига до Административния съд под тепетата, който обаче не е взел предвид доводите на строителния предприемач. Магистратите са отхвърлили претенциите на Захариев, като от разпитаните свидетели, сред които и общински съветници, са стигнали до заключението, че търгът е бил проведен без нарушения. Съдиите са изтъкнали още, че собствеността на терена не може да се разглежда в този съд, а от прерогативите на гражданския. 

По време на наддаването от комисията три път си попитали представителя на  „Радио С.О.С.” дали ще направи следваща стъпка при надаването, когато цената стигнала до 3 974 000. Той обаче не го сторил и комисията единодушно избрала „ОС строй",” за победител в търга.

Фирмата на Захариев има още два дни срок да обжалва решението на Административния съд на следваща инстанция. Ако това не се случи то сделката може да бъде изповядана и фирмата победител да придобие собствеността върху парцела.

Той е с площ от 15 730 кв. м като предназначението му е за жилищно и обществено строителство. До момента компанията му е изградила няколко жилищни комплекса в Пловдив, а в строителство са още три.

Все още не е ясно дали върху земята фирмата победител ще изгражда нов жилищен комплекс, търгоски център или има друго инвестиционно намерение от страна на новия му собственик.

ЖР"Тракия" е един от най- атрактивните за инвестиции квартали в Пловдив. Огромните свободни терени привличат големите строителни компании в града и от няколко години там се изграждат огромни комплекси. Макар и с добра инфраструктура и огромни празни пространства, някои от микрорайоните в "Тракия" вече са презастроени. 

Какво се случва в квартала и какво тревожи жителите на комплекса четете ТУК!

Още новини четете ТУК

Благовест Андонов, TrafficNews.bg