Министрите  от правителството няма да участват в предизборната кампания, заяви премиерът Борисов по време на Националното съвещание на ГЕРБ в Пловдив, на което присъстват общинските кметове, народните представители и областните координатори, както и министрите от квотата на ГЕРБ.Борисов посочи, че Изпълнителната комисия на ГЕРБ  е взела решение партията да участва сама на изборите. „Можем да подкрепим кандидат на Реформаторския блок, ако той отиде на втори тур, а ние останем трети.  Логично е и те да направят същото.

Изборите ще бъдат едно голямо изпитание за коалицията, но трябва да покажем коалиционна култура. Поне от ГЕРБ ние ще положим големи усилия в това отношение и ще бъдем по-толерантни. Но ние си имаме цел, да потвърдим и увеличим позициите си в местната власт. Целта на ГЕРБ е да увеличи броя на кметовете и общинските ни съветници в страната“, заяви Бойко Борисов. Той бе категоричен, че с лидера на Реформаторите Радан Кънев няма да участват в агитацията по места. 

„Благодаря на кметовете от ГЕРБ, че за тази година и половина в опозиция, нито един от тях не се огъна и не беше купен. Никой не предаде партията, благодарение на която са станали кметове. Благодаря и на Цветанов, че в тези тежки за него месеци си върши работата. Ролята на Цветанов в партията е да бъде човекът след мен“, подчерта председателят на ГЕРБ пред актива на партията в Пловдив. 


По думите на Борисов, ГЕРБ е различна от всички останали партии и шуробаджанащината ни е чужда. „Забранявам ви да правите чистки на хора по места“, категоричен бе той.

Бойко Борисов обясни, че правителството полага неимоверни усилия да подреди държавата, която не е подредена дори в социалистическо време. „Няма едноздраво нещо, на което да стъпим – пътища, електропроводи, водопроводи и т.н. За справяне с бедствието в Кърджали и Смолян работят над 970 машини, мобилизирани от различни места в страната. На много места има наводнения, срутища, свлачища и т.н. Това обаче ще струва десетки и стотици милиони на държавата. 

Затова в момента се води много сериозна битка с контрабандата. Десетилетия наред са източвани стотици милиони през енергетиката и горивата, но ние сега ще бъдем безкомпромисни. Има много бизнесмени, които говорят хубави неща пред медиите, а същевременно дължат на държавата милиони левове данъци. Това не може да продължава“, подчерта министър-председателят. 

Борисов припомни, че постулат и непреодолим фактор в програмата на ГЕРБ е да не вдигаме данъци, за да привличаме чуждестранни инвестиции. „Не мога да си представя ГЕРБ да управлява и да не строим. Ако е така, защо да съм премиер? Това, което е построено, е единственото, което остава за хората“, каза още той.

„В Народното събрание нашите партньори правят така, че ние да увиснем, така беше при гласуванията на плоския данък и предварителните отчуждения, както и за дълга. Кичат ни брошката ДПС заради тяхната абсолютна безотговорност в подобни моменти. Започвам да си мисля, че те умишлено се дърпат при важните гласувания в парламента, защото като ни откажат подкрепа, например за дълга, ние оставаме само с ДПС. 

Можем да търпим, но не до безкрай“, предупреди Бойко Борисов.

Председателят на ГЕРБ припомни, че правителството щеше да падне поне 3-4 пъти заради липсата на подкрепа от коалиционните партньори за ключови за кабинета законопроекти. „Ако от нещо ме е страх, това е етнически конфликт. Нито ме е страх от олигарсите, нито от престъпниците. Но истински ме е страх от етническо напрежение и етнически конфликт.

Отношенията ни с ДПС са такива, каквито са и с БСП. Поддържаме нормален диалог с тях, за да работим и на национално, и на европейско ниво по приоритетите на България, например за Шенген. Никой няма да запомни Радан, Валери Симеонов или Каракачанов ако стане етнически конфликт. Тогава ще дойде Си Ен Ен и ще кажат „правителството на генерал Борисов го направи“, заяви още Бойко Борисов. 

TrafficNews.bg