Около 30 велосипедисти се събраха на спонтанен флашмоб пред Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина в Пловдив преди минути. Протестът се организира заради апела на кмета Иван Тотев от началото на седмицата велосипедистите в парка да бъдат глобявани.

Припомняме, преди седмица кметът на Пловдив Иван Тотев сподели, че служителите на Общинска полиция ще започнат масово да глобяват агресивните колоездачи. "Наблюдаваме засилено движение на колоездачи. Когато има инцидентно преминаване на един или двама, не е проблем. През последните седмици обаче получаваме не само сигнали, но и видимо не се спазват правилата. Специално ще инструктираме служителите ни да започнат да глобяват", каза Иван Тoтев. "Естествено, тук не влизат малките деца", поясни той.

Всъощоност нова наредба няма и забраната за колоездачите винаги е важала, но до момента не са били взимани мерки за контрол. Това, което пожелаха днес хората с превозно средство на две гуми, е да бъдат изградени няколко велоартерии в парка, през които с ограничение на скоростта те да могат да преминават.

Протестиращите организираха пърформанс шествие, което поведе колоездач с туба. Под звуците на медния инструмент колоездачите напправиха няколко кръгчета в градината. Те са категорични, че контрол трябва да има, но трябва да има и изградена инфраструктура с обособени зони за велосипедистите.