Пловдивския апелативен съд започна разглеждането на жалбата на 27-годишния Иван Янакиев срещу определението на Пазарджишкия окръжен съд, с което му бе наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража”. Янакиев е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост. Днес шофьорът на джипа не присъства на гледането на мярката в Пловдив. Тук бяха негови близки, които обаче отказаха всякакъв коментар.

В съда дойде синът на убития на 18 декември 70-годишен Никола Лазаров, когото Янакиев прегази със своя джип "Хамър". Еленко Лазаров твърди, че няма как мощният автомобил да се е движел с 50 км в час – според него хамъра е препускал с повече от 120 км/ч. Лазаров потвърди, че ще поиска ДНК експертиза, за да се определи дали това е кръвта на шофьора. Според сина на убития има случаи, когато кръвната проба на шофьора е била заменяна, за да не бъде той съден. Той се обърна към всички с молба, ако има свидетел на трагедията и е видял как точно се случва, да се обади.

Милен Дечев - приятел на пострадалото семейство, заяви, че този шофьор не за пръв път прави нарушения, кара като луд из града и представлява опасност за всички – и пешеходци, и шофьори.

Адвокат Иво Лулчев заяви, че няма нови факти по делото, но обвиняемият съжалява и дори е плакал пред другия защитник. До този момент не било потвърдено с каква скорост е карал той.

Междувременно стана ясно, че има информация от видеозапис от автосервиз в Пазарджик, намиращ се преди мястото на инцидента, и камерата е заснела как колата се движи бързо. Коментарът на адвоката беше, че сервизът се намира на поне 250 - 300 метра от мястото на инцидента, движението по този път е натоварено и дори да е карал по-бързо, Янакиев е нямало как да продължи да кара с висока скорост.

Припомняме, самият обвиняем твърди, че се е движел с 50 км/ч. Янакиев бе освободен поради липса на доказателства, но след като синът на жертвата разгласи случая, от прокуратурата поискаха задържането на обвиняемия за 72 часа. След това съдът реши да му наложи мярка "задържане по стража" и да го остави в ареста. Мотивите на магистратите бяха, че Янакиев може да се укрие или да извърши ново престъпление.