Реконструкцията на Рогошко шосе ще започнат първо от може би най-разбитата улица в Пловдив.  Очаква се дългоочакваният ремонт да започне в близките две седмици, но първо ще се работи по една от пресечките на шосето. Това е свързващата отсечка между Рогошко шосе и бул. „Марица – Север“, до която се стига до базата на „Дунапак – Родина”. Състоянието й е покъртително от години, като наведнъж TrafficNews е писал за проблема.

Зам.-кметът Пламен Райчев обясни, че след като се завърши ремонта й, строителите ще се прехвърлят към основното шосе.  Тогава дейностите ще обхванат от моста на Адата  до землищна граница на Пловдив.  Ремонтът ще бъде на направен на етапи с временни организации на движението.

Физическият старт на ремонта се е забавил, тъй като Община Пловдив е трябвало да получи разрешение от Община „Марица” да оправи част от шосето, което се намира в нейните граници.  Градските власти вече са получили зелена светлина и се очаква първата копка.

Фирмата изпълнител по проекта е „ИСА – 2000”, която спечели обществената поръчка. Тя е на стойност от 15 млн. лева, като 3,5 млн. лева са осигурени за тази година. Ако бъдат изчерпани, ще се осигурят още пари от бюджета за 2023-а.

Дейностите  включват разваляне на стара пътна и тротоарна настилки и изграждане на пътна конструкция, бордюри, тротоари, поставяне на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка,  осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания.  Също така  нова канализация и отводняване, както и подземна инфраструктура и осветление.  Общата дължина, която ще бъде ремонтирана е 4,3 км плюс 550 метра обслужващата улица.

Зико за протестиращите на Рогошко шосе: Див популизъмКметът отказа поканата на протестиращите

Това не са кадри на Луната от „Артемис” – Рогошко шосе е!Състоянието на входно-изходната артерия на Пловдив е все по-покъртително, избират фирма до дни