Кратерите по Рогошко шосе от ден на ден стават повече, а вероятно вече си съперничат с броя и големината на тези по Луната. Наш читател ни изпрати снимки на шосето и пресечката към него към  „Дунпак – Родина”, на които се виждат огромните ями, пълни с вода. Макар някой да може да се обърка, че са снимки от космическия кораб на НАСА „Артемис”, който засне спътника на Земята, то за съжаление са от входно-изходната артерия на Пловдив.

Въпреки огромните и тъмни ями, в края им има лъч надежда. Очаква се до края на седмицата да бъде избран изпълнител за реконструкцията на шосето, заедно с разбитите  отсечки по нея.  Зам.-кметът по строителството  Пламен Райчев каза, че до дни ще бъдат отворени ценовите оферти, а след това ще се избере и фирма.   Ако няма обжалване то дейностите могат да започнат до края на годината.

За Рогошко шосе са кандидатствали четири фирми – „Парсек груп”, които  работят по „Даме Груев”; „Европейски пътища” – реализирали редица проекти  в Пловдив;  „ИСА – 2000”, коитто ще правят пробива под „Водната плата”, както и консорциум „Адата 22” с участници „Вейл конструкции” и „София асфалт”, взели  ремонта на бул. „Хаджи Димитър”.

Поръчката е за 15 млн. лева, като има  частично  осигурено финансиране от 3 млн. лева за тази година.

Строителните  дейности ще обхванат от моста на Адата  до землищна граница на град Пловдив. В поръчката е и обслужващата улица, свързваща Рогошко шосе и бул. „Марица – Север“.

Дейностите  включват разваляне на стара пътна и тротоарна настилки и изграждане на пътна конструкция, бордюри, тротоари, поставяне на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка,  осигуряване на достъпна среда за хора с увреждания.  Също така  нова канализация и отводняване, както и подземна инфраструктура и осветление.  Общата дължина, която ще бъде ремонтирана е 4,3 км плюс 550 метра обслужващата улица.