Новите карти за градския транспорт в Пловдив през 2016 година започват да се продават от петък. В продажба ще бъдат пуснати такива за 1 и 3 месеца. 

В първите няколко дни пунктовете ще работят с удължено работно време.

Различни видове билети за пътуване и карти за градския транспорт ще бъдат въведени в пловдивския градски транспорт, след като в експлоатация бъде въведено електронното таксуване, научи TrafficNewS.bg. В момента предстои общественото обсъждане на детайлите около новата услуга, която трябва да заработи до няколко месеца. 

„Внедряването на системата за електронно таксуване гарантира фундаментална промяна в градския транспорт.”, смятат от пловдивската община.

Експертите са на мнение, че електронното таксуване рязко ще подобри качеството на услугата, като на практика общината изцяло ще поеме контрола над масовия градски транспорт.

Ето и част от идеите, които са подложени на обществено обсъждане: да има билет за еднократно пътуванена хартиен носител без прекачване; билет за еднократно пътуване на хартиен носител с прекачване в рамките на 1 час; еднодневен билет за всички линии - билет, позволяващ прехвърляне, валиден за определен период от време - един календарен ден на хартиен носител.

Предлага се и еднодневен билет за всички линии - билет, позволяващ прехвърляне, валиден за определен период от време - 24 часа от първото валидиране на Смарт карта или на нискостойностна карта.

Възможно е да има и опция за закупуването на билет за 10 броя еднократни пътувания за всички линиина нискостойностна карта или на Смарт карта.

Ще има и едноседмична карта, валидна за всички линии за определено време от момента на първото й валидиране на нискостойностна карта или Смарт карта.

Обмисля се и вариант за едномесечна карта валидна за една линия на Смарт карта. Ще се въведе и едномесечна карта, валидна за всички линии на Смарт карта. Друга идея, която е подложена на обсъждане е пътниците да купуват 3, 6, 9, 12-месечни карти, валидни за всички линии на Смарт карта, както и едномесечна преференциална карта за всички линии на Смарт карта. Ще имаме и „е-портфейл".

Ще има и контрольори, които ще следят дали пътниците имат билети или карти. Глобата за пътуване гратис ще бъде 20 лева, а за фалшив електронен билет – 100 лева.

Електронното таксуване се очаква да влезе в сила от пролетта на 2016 година, но първо трябва да се гласува от Общинския съвет.

„Община Пловдив ще продава билетите в много на брой широко достъпни обществени места и ще събира приходите. На частните превозвачи ще се заплаща на километър изминато разстояние, което ще ги мотивира да изпълняват стриктно маршрутните разписания”, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев.

По думите му може да се закупува билет с различен времеви диапазон, което дава възможност на гражданите да се прехвърлят от автобус на автобус.

Елементи от проекта е монтиране на електронни табла с разписанието и наименованието на съответните спирки.
Стойността на системата за електронно таксуване е 22 милиона лева.

TrafficNewS.bg