Започнаха преговорите за съставяне на правителство между експертите в сектор "Правосъдие" на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП. Всяка от партиите има по половин час, за да представи своята визия за реформи в съдебната система. Модератор е Кирил Петков. Лидерът на Демократична България Христо Иванов не присъства на срещата. 

Висшият съдебен съвет трябва да се състои от съдии, избрани от съдии, заяви доц. д-р Атанас Славов от ДБ като посочи, че това е един от приоритетите в съдебната реформа и подчерта, че ВСС трябва да се раздели на две - прокурорски съвет и съвет на съдиите.

Славов каза, че един от важните въпроси е политическото кадруване във ВСС да спре. 

Нужно е да има независим съд, реформа в прокуратурата, която да стане ефективна и демократично отчетна, реформа в регулаторните органи така, че те да престанат да бъдат бухалка на властта, а да действат в обществен интерес, заяви Надежда Йорданова. По думите й е нужна реформа и на антукорупционната комисия КПКОНПИ така, че да води до борба с корупцията, а не да бъде бухалка. По-добър достъп на гражданите до правосъдие.

Антикорупционната комисия КПКОНПИ привлича вниманието обикновено с действия отвъд законовите стандарти. Антикорупционната комисия в този вид няма как да продължи да съществува, заяви Атанас Славов . По думите му, тя трябва да се раздели на две - антикорупционна и за конфликт на интереси.

Функцията по гражданска конфискация трябва да съответства на европейската правна рамка, правото на защита да бъде гарантирано. По думите му, в момента лицата, срещу които е започнало производство по отнемане на имущество са с по-малко права отколкото тези, срещу които се води наказателно производство. Славов посочи, че е важно да има системни проверки за почтеност и интегритет на служителите.

Специализираното правосъдие в момента работи като изкривяване на правосъдието и трябва незабавно да бъде преустановено. Трябва да се използват всички законови механизми да бъде прекратен незабавно мандата на настоящия главен прокурор Иван Гешев и да се намали мандатът на главния прокурор от 7 на 5 години.

Промяна на правомощията му на законово ниво и да се ограничат само в повдигане и поддържане на наказателно обвинение и всички останали функции максимално да бъдат ограничени. Да бъде въведен контрол на отказите за образуване на предварителни производства. 

Трябва да има случайно разпределение на преписките, по които се работи. Да се създадат критерии и механизми за търсене на отговорност за работата на контролните органи.

Той посочи, че е нужна реформа и на юридическото образование, както и въвеждане на електронно правосъдие.

 Реформата е належаща , неизбежна е и тя ще се случи, заявиха от ИТН. Според експертите трябва да бъде реформиран Висшия съдебен съвет. Могат да се направят промени в Закона за съдебната власт, тъй като в момента е трудно да мислим за конституционни промени. Те също смятат, че ВСС трябва да е разделен, а правомощията на главният прокурор- ограничени. 

Също така предлагат излизането на прокуратурата и следствието от съдебната власт, премахване на политическите квоти във ВСС и електронно правосъдие.

Друг акцент в програмата на ИТН е Закон за частния фалит. 

От "Има такъв народ" посочиха и че е нужно да се създаде и независим инспекторат, който да контролира съдебния и прокурорския съвет. Назначаването на съдии, прокурори и магистрати е проблем, атестирането им също е проблем, както и кариерното им развитие, подчерта Андрей Михайлов.

Той акцентира и на нуждата от електронно правосъдие. "Болезнено наложителна е реформа в Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за финансов надзор, за Енергийно и водно регулиране, Комисията за регулиране на съобщенията", подчерта Михайлов и акцентира върху нуждата от реформи на специалните регулатори като посочи, че те са независими "само по маска", но на практика не са.

Противодействието на корупцията е инструмент, който може да бъде подобрен в три посоки. В НК няма текст свързан с нарушение в обществени поръчки. Търговският закон, според ИТН , също се нуждае от осъвременяване. Поетапно въвеждане на мълчаливо съгласие , искат от ИТН.  

"Трябва да се реформира законодателството и начинът за правене на закони. Трябва да се стъпи на принципите на правовата държава. Апелът ми към всички вас е да има експертни съвети. За да спрем количественото законодателстване на парче да се направят такива съвети, в които да се включат експерти, неправителствени организации и обществото, защото много често не се чува гласът на тези, които трябва да прилагат тези закони", коментира Ива Митева.

Тя постави и темата за Изборния кодекс като посочи, че ЦИК трябва да бъде деполитизирана, а съставът да бъде намален до 7-9 членове. Резултатите от изборите показват, че имаме проблем с изборната система и да направим анализ защо е тази апатия и протест и да проведем дебата дали не е нужна нова система.

"Много съм обнадежден. Имаме общи теми и идеи", обобщи Кирил Петков от "Продължаваме промяната", след като чу идеите и предложенията за промени на "Демократична България", БСП и "Има такъв народ".

 "Като министър на икономиката, на всеки разговор, свързан с инсвеститор в България, третото изречение беше липсата на правосъдие и корупцията. Думата корупция в момента е бранд, с която се свързва България", посочи Кирил Петков.

"Трябва да го преобърнем и да станем модел за най-бързо изкореняване на корупцията. Не може една държава като Руанда да е по-добре от нас в индекса за корупция. Нека изпълним всичко, което обещаваме по темата, а да не го превръщаме в упражнение по теория", коментира още Петков.

Лена Бориславова обобщи визията "България да бъде държавата, която задава модела и пътната карта, в която да станеш от последен в първенец за борба с корупцията и сигурност за гражданите".

Гледайте на живо предложенията на експертите: