100 електробуса по 10 линии от градския транспорт може да се движат през 2026 година през общинският превозвач „Екобус – Пловдив”. Тази смела и твърде оптимистична прогноза направи зам.-кметът по транспорт Тодор Чонов. 

На предстоящата сесия ще се гледа създаването на линия 103, която е разработена специално за новото общинско дружество. Тя трябва да свърза гара Тракия, където е отреден теренът за депо на дружеството с езиковите гимназии.

„Предлагаме да се добави още една линия към общинска транспортна схема на нашата гордост, перлата в короната -   „Екобус – Пловдив. ” Имаме сериозен оптимизъм, че скоро ще заработи реално, а това е една от стъпките пред изваждането на лиценза на превозвач да има такава линия, която ще я възложим без конкурс”, каза Чонов.  Той направи ретроспекция как е бил унищожена общинския градски транспорт в Пловдив и какви се хипотезите за развитието на новото дружество.

Създават линия №103 с електробуси в Пловдив през общинския превозвачМаршрутът ще бъде близо 10 км, по нея ще се движат 5 автобуса

„При една добра организация  през 2026 година, когато изтича 10-годишният договор за 8 линии има реална възможност „Екобус – Пловдив” да ги вземат. И така 1/3 от градския транспорт в Пловдив да е общински с електробуси  -100 на брой, които да са по 10 линии”, каза Чонов. 

Прекомерният оптимизъм на зам.-кмета обаче не се вижда като възможност за реализация към днешна дата. Все още няма оперативна програма за закупуване на превозни средства и изграждането на депо за  общинския оператор. През Плана за възстановяване Пловдив също не фигурира в градовете, в което може да се кандидатства за такъв тип превозни средства. Причината е, че градът е взел пари в предишния програмен период за своя транспортен проект, макар и без превозни средства.  За да стартират 2 линии от градския транспорт трябват над 20 млн. лева, с които Община Пловдив не разполага, а и видно няма откъде да ги вземе.

Относно другата тема за намаления брой на автобусите, Чонов заяви, че никога по улиците на Пловдив не са се движили 285 автобуса.  Това е транспортната схема с резервните автобуси. Към днешна дата се движат 194, като толкова ще бъдат и през лятото. От есента броят им ще скочи до 228.

Едва 193 автобуса от 285 по схема се движат в Пловдив, намаляването им било проформаПрез есента вдигат броя на рейсовете до 228, може да възложат и новата линия 103