193 автобуса се движат в момента по улиците на Пловдив при транспортна схема от 285 превозни средства през 29 маршрутни линии. Това на практика е с 33% по-малко от заложените рейсове в транспортна схема на града, която изглежда няма да се върне в целия си обем.

На предстоящата сесия Общинският съвет ще гледа предложение, с което да се намалят с 15% автобусите от транспортната схема за лятото. Мотивите са уличните ремонти и намаленият пътникопоток през ваканциите и летните отпуски.

Режат още от автобусите в Пловдив! Намаляват ги с 15% поне до 30 септемвриПричината за по-разредените рейсове са уличните ремонти и намаления пътникопоток

Оказа се, че предложението е проформа, защото и към този момент автобусите са намалени. По този начин ще се официализира транспортната схема с по-малко автобуси, тъй като досега са били с временни заповеди.

„Последното решение на Общинския съвет от 2021 година  бе за намаляването на автобусите до 228 и с временни заповеди те бяха стигнали до 178. Към днешна дата те са 193, а през есента ще ги увеличим пак до 228”, обясни шефът на ОКТ Георги Стоилов.

 Така въпросните 15% са на база 228 автобуса, а основната транспортна схема от 285 рейса вече не се взима предвид от властите. Нещо повече самите превозвачи искали да намалят още повече рейсовете, с които се обслужват линиите.

„Категорично отхвърлихме искането на превозвачите за допълнително намаление на превозните средства през лятото, защото това рязко би влошило качеството на транспортната услуга“, каза заместник-кметът по транспорт Тодор Чонов.

Очаква се през есента да се гласуват новите разписания, които по думите на Георги Стоилов  ще бъдат по-удобни. Обмисля се и вариантът новата линия – 103, която ще се създаде на предстоящата сесия да бъде възложена временно на превозвач.

„На практика с решението се създава линията и ако „Екобус – Пловдив” не са готови до есента с нея, може през временен договор да я дадем и тя да се разработи, като се види и ефекта”, каза Стоилов.

Създават линия №103 с електробуси в Пловдив през общинския превозвачМаршрутът ще бъде близо 10 км, по нея ще се движат 5 автобуса