Коледните празници наближават, а с това и подготовката за празничните събития, които предстоят. Няма празник без заря и фойерверки, които да отбележат кулминацията на едно събитие. В период сме, в който потребителите масово се отправят към търговските обекти, за да се снабдят с необходимите пиротехнически средства.

Репортерска проверка на TraffcNews.bg установи, че тази година най-разпространени и търсени са римските свещи и пиробатериите, а по-малко предпочитани са пиратките. Цените за римските свещи варират от 5 до 12 лева, пиробатериите са с цени от 9 до 200 лева. Това са пиротехнически средства, които са от първа до трета категория и за тяхното закупуване не е необходимо да притежаваме специално разрешително, разказа пред наш репортер собственик на оръжеен магазин и фойерверки в Пловдив.

Има и професионален клас пиробатерии, тяхната цена е по-висока. Един такъв продукт може да се намери на цена и до 500 лева, но със сигурност атракцията ще бъде запомняща се. За да се сдобиете с такова пиротехническо средство обаче ще ви бъде необходимо специално разрешително.

Хитът сред най-търсените тази година фойерверки е пиробатерията „Ой, Шушана“. Дали заради колоритното име или заради ефектът от запалването на продукта, в момента много рядко може да се намери в търговската мрежа. Това е един от най-новите продукти на пазара за пиротехника. Може да се намери на цена около 55 лева, но изживяването си струва. Пиробатерията е с 36 изстрела, а като времетраене е около 50 секунди с различни светлинни и звукови ефекти. Ако през следващата година интересът към този продукт се запази вероятно пиробатериите ще могат и да запеят самата песен за Шушана, шегуват се продавачите.

Покрай шегите обаче е време да припомним и някои основни правила за използване на пиротехнически средства, за да не разваляме празника си. На първо място е важно мястото, от където се закупуват увеселителните продукти. Качеството се гарантира единствено от лицензираните и специализирани магазини. По празниците обикновено на много места в Пловдив се продават пиратки и фойерверки, но голяма част от търговците нямат необходимите за това разрешителни, а продуктите са със съмнително качество. Важно е всеки лицензиран и сертифициран продукт да има описание на български език за начин на работа и категорията към която спада, както и какво прави самата батерия след запалването й.

- В Категория 1 попадат основно фойерверките, каквито са бездимният фонтан, бенгалският огън и конфетите. Тяхното използване е позволено и на закрити места, безопасни са и могат да се държат в ръката, дори и от деца. 

- В продуктите от Категория 2 попадат по-слабите пиратки и пиробатерии. Тяхната продажба е забранена за лица под 16 години.

- Закупуването на пиротехника от Категория 3 е позволена само на лица над 18 години. Тук попадат всички видове ракети, по-мощният клас пиробатерии и пиратки. 

Продуктите от Категория 2 и 3 трябва задължително да бъдат използвани навън на достатъчно разстояние от коли, хора и сгради и да няма препятствия в пространството над мястото на използване. Важно за нашата сигурност е при запалване на по-малките батерии предварително да ги обезопасим, защото при изстрелите могат да се изместят и да наранят някой.

Използването на ракетите също трябва да бъде на открито. Една от най-честите грешки при тяхното използване е, че потребителите забиват в земята дървената пръчка, която всъщност е стабилизаторът на ракетата. Така тя стои забита в земята и искрите не политат в правилната посока. Заедно в комплекта с ракетите има специален пластмасов водач-държач, който всъщност се забива, а в него се поставя ракетата. Така тя безпрепятствено ще полети във въздуха след нейното запалване и ще може да се насладим на светлинните ефекти.

 

Най-масовите инциденти са тези при неправилно използване на пиратките. Продавачите на пиротехника съветват те да бъдат хвърлени веднага след възпламеняването им. В противен случай има голяма опасност тя да избухне в ръцете ни и да се нараним.