Общински съвет към община „Родопи” отхвърли с голямо мнозинство предложението за провеждане на местен референдум за присъединяване на село Белащица към съседната Община Пловдив. 24 от 27 души спряха точка втора от дневния ред, гласувана по чл. 28 от Закона за административно-териториално устройство/ЗАТУ/. Един бе против отхвърляне на предложението, а двама се въздържаха.

В момента топката е в ръцете на областния управител Ангел Стоев, който в двуседмичен срок следва да провери законосъобразността на искането и решенията на общинските съвети – този на Община „Родопи” и този на Община Пловдив. Припомняме, че на предната си сесия общинарите от Пловдив прегласуваха решението с 44 гласа "за".

Пловдивските общинари бутнаха ветото на губернатора за Белащица, но казусът не е решенИнициативният комитет внесе новия протокол от ГРАО, според който подписката за референдума е валиден

Докато обсъждаха точката председателят на съвета Георги Цанков попита какво би се случило, ако жителите на Силистра пожелаят да станат част от Румъния, тъй като имат обща граница. "Ами ако от Община "Марица" пожелаят да се присъединят към Област Пазарджик? До какво би довело това. Аз лично нямам нищо против референдума. Не смятам, че той ще доведе до някаква съществена промяна, но считам, че начина по който се роди идеята е порочен", коментира Цанков. Той допълни, че консултация с юристи сочи ЗАТУ е правният текст, по който следва да се гласува предложението, а не Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт. 

След гласуването представители на Инициативния комитет на Белащица, които присъстваха на днешната сесия, напуснаха залата в знак на протест.

Искаме референдум, а не териториално прекрояване и промяна в границата на Белащица. Това е поредната демагогия в община „Родопи” , която обърна гръб на жителите на Белащица. Тази битка продължава”, закани се Павел Гимишев, който заяви категорично, че ще търсят правата си по съдебен ред.

Кметът на Община „Родопи” , който не присъства на сесията, даде коментар за TrafficNews, в който определи отхвърлянето на предложението за референдум като„съвсем нормален” изход от ситуацията.

„Самите жители на Белащица не желаят това отделяне. Това е желание на една група хора, които за съжаление преследват други цели”, заяви Павел Михайлов визирайки представители на ИК. Той е категоричен, че подписката внесена от инициативния комитет като основание за провеждане на референдум е незаконосъобразна. Открити са нередности по отношение формата ѝ и над 200 от подписите са манипулирани, допълни той. В тази връзка Община „Родопи” ще сезира прокуратурата, като компетентен орган, който да даде становище относно законността на подписката.

„Много се радвам, че от Инициативния комитет ще преследват правата си в съда, защото именно там ще стане ясно дали и кой извършва законови нарушения”, заключи кметът на община „Родопи” .

Сесията на общинарите продължи с разглеждане и гласуване на още 170 точки. 

Пловдивските общинари бутнаха ветото на губернатора за Белащица, но казусът не е решенИнициативният комитет внесе новия протокол от ГРАО, според който подписката за референдума е валиден

Обрат: Референдум за присъединяването на Белащица към Пловдив вероятно ще имаГРАО са обявили подписката за валидна, никой не е уведомил обаче Община Пловдив