Общинският съвет в Пловдив прегласува решението си за присъединяването на Белащица, след като областният управител го върна.  Първоначалното предложение към местния парламент бе предишното решение да се отмени, но след излизането новия протокол на ГРАО, то бе променено в залата. Вчера малко преди 17:00 часа Инициативният комитет за присъединяването на населеното място към Община Пловдив е внесла подписката и решението на ГРАО, според която има 451 валидни от 490 подписа, които са достатъчни за провеждането на референдум.

Така с 44 гласа „за” решението бе прегласувано, след като Константин Георгиев предложи изменението му.

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков обясни на общинарите и причините, поради които се е стигнало до този казус.  Една от тях е, че двата общински съвета действат по различни закони. Пловдив като приемаща община взима решение според Закон за  териториално и селищно устройство, в „Родопи” за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Оттам проверката на подписите се правите съответно от Община „Родопи”, а тази, гласувана в Пловдив от областния управител. От ГРАО не са длъжни да препращат подписката към Община Пловдив. На практика така и се е случило.

Преди гласуването адвокат Снежана Стефанова от ИК заяви, че се чувства като феодална държава, като управленците на всяка цена се опитват да запазят своята територия, като обявяват война на своите поданици.

„Ние искаме да живеем в правова държава и да се прекланяме пред закона и правата на гражданите.  Най-демократичната форма е референдума, като има закони и правила за тя”, каза адвокат Стефанова.

Решението от Общинския съвет обаче може да бъде вкарано в съда от Областния управител, а Административният съд да реши казуса.

Сесията на Община „Родопи” за референдума е на 24 ноември. Ако те откажат провеждането на референдума, топката отново е в губернатора, който трябва да го насрочи.

Обрат: Референдум за присъединяването на Белащица към Пловдив вероятно ще имаГРАО са обявили подписката за валидна, никой не е уведомил обаче Община Пловдив