Подписката за референдум в Белащица за присъединяването към Община Пловдив е валидна. Това показва ново решение на Главна дирекция ГРАО, която е извършила проверката на подписите.  От нея става ясно, че от всички подписани 490 души коректни са 451 подписа. Те обаче са достатъчни да бъде насрочен референдума в Белащица, тъй като са над 25% от избирателите в селото с постоянен адрес там.

Преди две седмици Общинският съвет в Пловдив взе решение за присъединяването на Белащица, ако се проведе допитването  и то бъде положително. Още същия ден обаче от Община „Родопи” съобщиха, че валидният брой подписи след  проверката на ГРАО е 418 при необходими 436.

Поради това и областният управител Ангел Стоев върна решението на Община Пловдив като незаконосъобразно, като утре трябва да се гласува неговата отмяна.

Отменят решението за присъединяването на Белащица към ПловдивОбластният управител върна решение за референдума заради отменената подписка

Председателят на Общинския съвет Александър Държиков заяви пред медията ни, че в администрацията не е постъпил резултат от проверката на ГРАО.

„Ние с Общински съвет „Родопи” действаме по различни закони по този казус. Нашите решения се взимат по Закон за  териториално и селищно устройство, а колегите по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

По тази причина ние нямаме право  да пращаме подписите за проверка и съответно от ГРАО нямат ангажимент да ни уведомяват за резултатите от нея, тъй като тя се иска от „Родопи”.    Аз също разбрах, че има решение, с което подписката е обявена за валидна, но при нас я няма. Поради това към момента аз съм предложил на Общинския съвет да се съобразим с мнението на областния управител и отменим нашето. Ако тази подписка бъде внесена, или утре някой от общинските съветници я покаже и предложи да прегласуваме старото решение, то ние ще го вземем при нужния брой гласове. След това, ако областният управител не е съгласен, може да го атакува в Административния съд”, обясни Държиков.

От Инициативния комитет заявиха, че имат въпросното решение и ще го внесат днес в деловодството на Общински съвет – Пловдив. 

Председателят на Общински съвет „Родопи” Георги Цанков заяви, че е изключително озадачен как един и същ държавен орган взима две различни решения по една подписка.

„Не знаем как се е стигнало до това. Днес разглеждахме предложението за гласуването  за провеждането на референдума в Комисията по законност.  Много от колегите не искаха да го допускаме в дневния ред на сесията, все пак обаче взехме решение да се разглежда на заседанието  на 24 ноември. Убеден съм, че почти всички колеги ще гласуваме против решението за референдума” заяви Цанков.

 

След проверка на ГРАО: Подписката с искане за референдум в Белащица не е валидна62 от подписите в нея не са признати