18 подписа не достигат, за да бъде валидна подписката с искане за референдум за присъединяване на Белащица към община Пловдив. Това показва проверката на ГРАО, след като вчера тя бе внесена в  местния парламент под тепетата. Както TrafficNews.bg съобщи, по време на общинската сесия от инициативен комитет внесоха предложението.  Искането за отцепване от община „Родопи” са подкрепили 490 жители на Белащица. От ГРАО обаче, са установили, че от тези подписи валидни са само 418, а нужните, за да се стигне до местния вот са 436.

Така практически подписката не се признава, за да се стигне до следващата стъпка и тя е областният управител да разпореди провеждане на референдум в рамките на три месеца.

Още преди оповестяването на резултата на проверката, местните законотворци с пълно мнозинство дадоха зелена светлина село Белащица да се присъедини към областния град, ако референдумът в населеното място бъде с положителен отговор.

В същото време кметът на община „Родопи” Павел Михайлов заяви, че това решение е прибързано, предвид факта, че още не са ясни резултатите от проверката на ГРАО. И така ако тя покаже, че не са събрани нужните подписи, то решението на общинския съвет ще бъде незаконосъобразно.  

В случая неговото предупреждение се оказа факт и подписката не е валидна.

По закон след установяването на нередност от ГРАО се уведомява съответния председател на общински съвет, в случая Георги Цанков, който от своя страна трябва да върне подписката на председателя на Инициативния комитет. Следва едномесечен срок, в който трябва да бъдат коригирани несъответствията и подписката отново да бъде внесена за гласуване в общинския съвет.

Такава процедура веднъж вече е правена, заради несъответствие на формата на подписката с установения по закон такъв. Съответно няма правно основание подписката да бъде връщана отново за корекция.

Нова подписка с нужния брой подписи може да се входира след период от 6 месеца, но ако е имало решение на общински съвет, това може да се случи чак след една година. Възможно е и от инициативния комитет да обжалват решението на ГРАО в съда. Какъв ще бъде изходът от ситуацията предстои да се произнесат компетентните органи.

Павел Михайлов: Защо в тази политическа и икономическа криза искате да ощетите хората на Белащица?