Изменението на Общия устройствен план на Пловдив бе обнародвано в Държавен вестник. Така новият ОУП, както е известен документът,  влиза в сила, макар да тече 14-дневния срок за обжалването му. Той бе приет на сесията на Общинския съвет на 24 ноември, на който имаше протест срещу промяната на предназначението  на 81 дка край Гребната база.  По-късно имаше и жалба от сдружение „Спаси Пловдив”, но съдът с определение не го допусна за разглеждане.

С новите промени на ЗУТ сдружения и организации не се водят „заинтересовани” страни. Причината е спрените устройствени планове на десетки общини от еко и зелени НПО-та.  Така вече ОУП може да се жалят от граждани и фирми, които са в обхвата на заинтересованите страни.

Дори да има жалби срещу промяната на ОУП, то той не спира влизането му в сила. С други думи, от 2023 година всички правила в Пловдив в строителството ще се прилагат през новите градоустройствени правила.

Общинският съвет пък няма да разглежда на своите заседания допускане на ПУП-ове, като отново те ще се върнат в Експертния съвет по устройство на територията.

Това на практика е най-важният документ на община Пловдив, с който се регулира строителството и развитието на града в следващите 10-15 години. Проектантите от „Булплан” работиха над него над три години, като той вече може да бъде внесе за гласуване в общинския съвет.

Една от големите промени в него е намаляване на интензитета на застрояване, като вече няма да има жилищни зони, които да надхвърлят 3,5 кинт. На практика това означава, че параметрите на имотите, които позволяват огромни жилищни комплекси ще бъдат намалени с една трета. Друга разлика е, че всичките производствени зони в града ще бъдат премахнати и ще станат смесени функционални зони, които биха позволявали и жилищно строителство. Третият елемент е, че се премахват и земеделските земи, като се обособяват квартали с ниско строителство върху тях.

Голямото недоволство е срещу отреждането на 81 декара  за  рекреационни дейности край Гребната база. Те са част от загубените 140 дка на Община Пловдив чрез апорт в дружеството, което трябваше да изгради пловдивския Дисниленд. Сделката бе в мандата на д-р Иван Чомаков, а след това имотите смениха редица собственици. За едната част от имота започна отчуждителна процедура от Община Пловдив чрез замяна с други терени, но другите 90 дка остават в частни ръце.

В първата графика на ОУП имотът бе даден за спорт и атракции, но сега бе изменен до зона за рекреационни дейности. Той позволява строителство до 30% от имота, 9 метра височина и 0,8 Кинт интензивност на застрояването. 2/3 от озеленяването трябва да е с дървесна растителност.

Протестиращите пловдивчани настояват Община Пловдив да отчужди имота и да върне статута му за широко обществено озеленяване.

Внасят подписка за отчуждаването на 81 дка край Гребната и превръщането им в общоградски паркГражданската инициатива очаква отговор до месец от местния парламент

Десетки пловдивчанин на протест срещу застрояването на 81 дка край Гребната базаСъбират подписка искане за промяна на статута и отчуждаването на имота

„Блокираните” квартали на Пловдив, които трябва да станат еталон за градоустройствоЮжните и западни територии ще бъдат устроени с цялостен план преди да се разреши строителство

Ще победи ли бетонът в Пловдив? Новият ОУП спира мастодонтите, но не и презастрояванетоОбщинският съвет гледа изменението на Общия устройствен план под възгласи на протест