Сагата с приемането на изменението на Общия устройствен план на Пловдив  е на път да свърши след 3 години работата по него. Общинският съвет ще гледа в четвъртък най-важния документ на Община Пловдив, който трябва да регулира развитието и застрояването на града.

Въпреки мненията, че новият ОУП спира презастрояването на града, данните от докладите не показват това. В действителност се въвежда сериозно ограничение на коефициентите на строителство в урбанизираната територия на града. Досега редица имоти и терени позволяваха коефициент на застрояване от Кинт 5, като новото ограничение ще бъде до Кинт 3,5. Най-опростено казано, ако до този момент върху парцел от 10 000 кв.м можеше да се построи 50 000 РЗП, то с новите ограничения те ще паднат до 35 000 РЗП. Това със сигурност бе спряло изникването на жилищни мастодонти от рода на „Оазис” и „Гербера”, но няма да реши проблема с презастрояването .

Как е разпределена територията?

В баланса на териториите е дадено, че урбанизираната част на Пловдив се увеличава от 4678 хектара до 6158 ха, или от 45% на 60%. В това число влизат всички имоти с жилищни, производствени, зелени и спортни функции .

За жилищни функции площта се увеличава от 2026 ха до 2594 ха.  С други  думи местата, на които ще могат да се строят жилища се увеличават с 25%. Само по себе си това показва, че няма как новият ОУП да бори презастрояването като вдига с ¼ имотите за жилищно строителство.

Разликата идва най-вече от земеделските земи, които от 3667 ха падат на 2115 ха. В новия ОУП почти всички земеделски земи около големите квартали се превръщат в нови жилищни зони, а около входовете на града, особено към Голямоконарско шосе в „новото сити на Пловдив”. Там е единствената зона, която ще позволи Кинт 5, както и строителството на небостъргачи. На входно-изходните артерии ще бъдат преместени и всички стопански дейности – складове, заводи и предприятия.

Показателите СОП бяха премахнати, като на тяхно място  са дадени смесени функционални зони (СМФ), което значи – нови места за жилищно строителство в  старите т.нар индустриални зони на Пловдив.

Зелената система

Между първата и втората графика на ОУП, която направиха проектантите от „Булплан” се вижда много повече зелено. Според баланса на териториите от 536 ха зелените площи се разширяват  на 1063 ха.  Реално за широко обществено ползване ще бъдат 725 ха.

Озеленяването и парковете в новия ОУП на Пловдив се разширяват плахо въпреки това. За два нови общоградски парка са дадени два имота - в Коматево и върху казармите на „Гладно поле”. Промяната на казармите от вторичен градски център до зона с ниско строителство, училища и зелени пространства е една от добрите промени между двете графики. Община Пловдив обаче каквито и планове да си прави за зоната, те са зависими от военните.

 

Всички казарми в града са дадени с ниско строителство и обществени паркове покрай тях. Това важи за поделението към Гарнизонна фурна, в подножието на Младежкия хълм, както и казармите на „Асеновградско шосе” и „Освобождение”.  Без обаче те да са общинска собственост, по никакъв начин не може да се гарантира тяхното бъдеще.

За да се „вдигне” процента на зелената система в града е дадено и поречието на река Марица край Столипиново като зелена площ, както и разсадниците в покрайнините на града.

Така реално новите зелени площи за обществено ползване и са общинска собственост са в квартал Коматево.  В трите нови  квартала – около местностите „Терзиите”, „Гуджуците” и северно от Гребната база  и Марица, също няма предвидени паркове за широко обществено  ползване. 

Неведнъж от Община Пловдив са изтъквали, че всеки имот ще има по-голямо задължително озеленяване между 30% и 50%.  Това обаче по никакъв начин не увеличава нито дърветата, нито подобрява качеството на въздуха.

Зони за рекреационни дейности

В изменения ОУП зоните ОД са увеличени от 7,3 ха до 16,8. В тях попада бившият къмпинг на бул. „Пазарджишко шосе” на 4 км,  теренът от западната страна Гребния канал, а новият имот са близо 81 дка в парк „Отдих и култура”. Те са част от загубените 140 дка на Община Пловдив чрез апорт в дружеството, което трябваше да изгради пловдивския Дисниленд. Сделката бе в мандата на д-р Иван Чомаков, а след това имотите смениха редица собственици. За едната част от имота започна отчуждителна процедура от Община Пловдив чрез замяна с други терени, но другите 90 дка остават в частни ръце.

В първата графика на ОУП имотът бе даден за спорт и атракции, но сега бе изменен до зона за рекреационни дейности. Той позволява строителство до 30% от имота, 9 метра височина и 0,8 Кинт интензивност на застрояването. 2/3 от озеленяването трябва да е с дървесна растителност.

Именно заради новите показатели на имота до Розариума се готви и протест преди сесията на Общинския съвет. Недоволните искат имотът да остане за обществено  озеленяване, а Община Пловдив да си го върне чрез отчуждаване, за да няма поредния жилищен комплекс.

Промяна на промяната на новия ОУП

По време на ЕСУТ пловдивчанин зададе въпрос към гл. архитект относно имота, за който той има интерес и не попада в строителните граници на града – оставен е без регулация.Димитър Ахрянов архитект каза, че дори след приемането на Общия устройствен план, всяко едно заинтересовано лице може да започне процедура по промяна на ОУП.

С други  думи ОУП е рамка, която винаги може да бъде променена след процедура и гласуване в Общинския съвет. През годините през местния парламент са минавали редица промени на ОУП. 

Сред по-мащабните промени бе статутът на бившата фабрика на „Каменица”.  Компанията започна промяна на Общия устройствен план за терена си от Смесена обслужващо - производствена зона до СМФ, за да може да се вдигнат жилищни сгради. След това имотът бе продаден на фамилия Тотеви с новите показатели.

Друга промяна на ОУП бе имот до Денталния факултет, който от образование стана за жилищно строителство, а след това йорданския бизнесмен Таха Рахманд вдигна жилищен мастодонт.

Разликите между действащия ОУП и новият са съществени и по-скоро положителни. С него  обаче в никакъв случай не се спира застрояването, но може да се каже, че се обуздава поне частично.  Хвърлянето на зелени петна върху частни и държавни терени също по никакъв начин не решава проблеми с намаляващата зеленина в града.