Точно две години изминаха от първата копка на Коматевско шосе. На 20.10.2015 година, кметът на града Иван Тотев, шефът на ВиК Спартак Николов  и представителите на строителната фирма „Щрабаг” дадоха старт на дългоочакваната реконструкция. Тогава обаче срокът, който си бяха поставили бе  от 6 до 8 месеца.

Бяха нужни обаче 9 месеца, за да започне същинският ремонт на булеварда. Първо проблеми със строителния надзор бавеха реконструкцията, а след това обжалвания и чакане на разрешение от Европейската банка за стартиране на ремонта.

В крайна сметка същинската работа по улицата започна през юли 2016 година, като оттогава мина година и три месеца. 

 През тях десетки проблеми спънаха работите по трасето. По време на изкопните дейности се появиха археологични находки, заради които месеци наред ремонтът бе „замразен”. В този 400-метров участък е бил открит голям фундамент на стария виадукт, който е минавал оттам. Останките от акведукта, както и другите древни фундаменти не само забавиха, но и оскъпиха значително ремонта по шосето.

Градските власти бяха принудени да дадат близо 200 000 лева, за да се наемат още специалисти по археология и дейностите по шосето да бъдат форсирани.

През месец градските власти се нагърбваха със срокове и дати за приключване на ремонта, но така и не бяха спазени. Проблем след проблем бавеше така мъчителната реконструкция.

Ремонтиращото се шосе бе разделено на три участъка – от обръщалото на линия номер 1 до „Филкаб“, от „Филкаб“ до меском „Попов“ и оттам до Коматево. Най-проблемен се оказа средният участък, където бяха намерени артефактите.

Чашата на търпението на коматевци в един ден преля. Стотици жители на квартала, който се оказа откъснат от света, се вдигнаха на протест. Блокиране на пътища и призиви за оставки бяха всекидневните демонстрации в квартала. Именно хората бяха най-потърпевши от дългия ремонт. Закъснения за работа, актове по Околовръстното, липса на телевизия и интернет, понякога липса на ток и с тонове мръсотия-това само част от причините пловдивчаните да въстанат.

Това принуди кметът Иван Тотев всяка седмица да се отчита до къде е стигнал ремонта. Преди две години той каза, че цялостната рехабилитация Коматевско шосе ще има нов асфалт, на места ще бъде разширено, джобове за спирките, нова ВиК мрежа, както и велоалеи.

В крайна сметка след две години мъка обявената дата за пускане на Коматевско шосе -  26 октомври. След 6 дни ще бъде завършена само пътната част, без тротоарите и останалата прилежаща инфраструктура. Идеята е пътят да бъде пуснат на Димитровден, а строителите да продължат работата си по пешеходните и велозоните.

Там тротоарите ще бъдат асфалтови, за да може да се направи споделена зона за пешеходци и велосипедисти. Последният слой асфалт на Коматевско и улица „Остромила” ще бъде положен по едно и също време, за да се избегне денивелация на улиците.

Да видим дали и този срок ще се спази!

А ето какво казаха преди две години от пловдивската администрация: