Красива дъга озари небето над града след пороя, който се изсипа в късния следобед. Всъщност появи се двойна дъга, която си е доста рядко явление. Читатели на TrafficNews.bg успяха да заснемат дъгата от различни краища на града.

Повечето дъги се образуват, когато слънчевите лъчи пронижат дъждовни капки, падащи от далечни дъждовни облаци. Появяват се в частта на небето, противоположна на слънцето, обикновено в ранна сутрин или късен следобед. Отвътре навън цветовете на дъгата са виолетов, индиго, син, зелен, жълт, оранжев и червен.  

Вторичната дъга се появява, когато светлината се отрази втори път в дъждовните капки. При нея редът на цветовете е обратен – най-отвън е виолетовият, а във вътрешната й част е червената част. Ъгловият радиус на вторичната дъга е 50–53°.

Между двете дъги небето обикновено е значително по-тъмно. Наричат тази област “полоса на Александър” в чест на философа Александър Афродизийски, който за пръв път описва явлението през 200 година.

 Благодарим на нашите читатели Стоян Паланов, Теди Пройчева, Иван Рангелов и г-н Пунгеров за предоставените красиви снимки!