Минималните тарифи на такситата в Пловдив остават 65 ст. дневна и 75 ст. нощна тарифа, след като Общинският съвет отхвърли искането на две асоциации за поскъпване на тарифите. Преди гласуването избухна скандал между общинските съветници и превозвача Мариян Киров и браншовика Георги Ряпов. Наложи се дори охраната да изкара буйстващите мъже от залата на ОбС.

Преди това Георги Ряпов заяви на микрофон, че на година разходите им, без да се слага горивото, са 12 500 лева.  В това число влизали данъци, осигуровки, пътни такси, ефир и други подобни разходи.  През последните 8 години, от когато били тези тарифи, само от инфлацията цените трябвало да се вдигнат с 30 %. Изчислението на Ряпов е, че реалната цена е 1,30 лева на километър.

Въпреки мотивите на превозвачите общинските съветници отхвърлиха искането им. Само един общински съветник подкрепи вдигането на цените на 80 стотинки дневна и 90 стотинки нощна.

Според зам.-кмета по транспорт Златин Велев таксиметровите шофьори могат и сега да вдигнат цените без да се налага корекция в наредбата. В момента максималният праг е 1,25 лева дневна и 1,45 нощна тарифа.

Мариян Киров и Георги Ряпов заплашиха, че ще съдят Общината. В момента върви и обжалване на друго дело за цената на данък „Такси”, който бе въведен по-рано тази година.

Вижте ВИДЕО: