Все повече град Пловдив се утвърждава като уикенд дестинация, предпочитана от туристите в България. Увеличава се броят на туристите, които пристигат в града, за да станат част от богатата културна програма.

„Пловдив наистина се предпочита като уикенд дестинация по отношение на вътрешния туризъм и градовете в страната. През уикендите се регистрират посещения на гости от София, Стара Загора, Варна, Бургас и много други градове. Пловдив е изключително достъпен. Има бърз достъп до него по магистралите. Българските туристи идват тук, за да видят различни фестивали и събития, които се провеждат. Заведенията в централната част на града също предлагат богата програма, многобройни и разнообразни са събитията и в квартал „Капана“, коментира Виделина Гандева, директор на ОП „Туризъм“ в Пловдив пред Фокус.

Тя посочи, че предстои ОП „Туризъм“ да възложи специално маркетингово проучване, което да предостави по-точни данни за посещаемостта на града през уикендите.

„Ние направихме маркетингово проучване във връзка с един дълъг уикенд около Великден. Тогава се оказа, че хотелите в Пловдив регистрират 30 % ръст на нощувките от туристи в сравнение със същия период на 2016 година. Действително се стараем да организираме дълги уикенди, наситени със събития. Те започват още от петък сутринта, а понякога още от четвъртък. Случва се уикендът да се слее и с ден, който е обявен за национален празник, което отново осигурява благоприятни условия за посещаемост“, посочи Виделина Гандева.