Често се чудим какво да правим през уикенда и как най-добре да оползотворим свободното си време, без да осъзнаваме, че съвсем близо до нас се намират уникални природни забележителности. Красиви водопади, екопътеки и местности, които са неповторими по рода си и могат да бъдат видени само в България. 

Една от уникалните природни дадености, която се намира почти под носа ни, е Райското пръскало - най-високият водопад на Балканския полуостров. Красивата местност е само на 70 километра от Пловдив в Стара планина. Посоката, която трябва да поемете, е Калофер, а след това местността „Паниците”, която е само на 6 километра от града на Ботев. И от там тръгвате пеша към хижа „Рай”.

Райското пръскало принадлежи към територията на резерват Джендема, който е резерватът с най-голяма надморска височина у нас. Пръските на водопада - падащи от невероятната височина от цели 124,5 метра, създават неописуема красота и удивление у туриста. Пешеходната част от маршрута не е никак лека. Средното време, за което се взима разстоянието от „Паниците” до хижа „Рай”, е 4 часа и половина, така че подгответе се добре с удобни обувки, течности и храна. Най-важно е да тръгнете рано сутринта от града, за да може да имате достатъчно време да се върнете обратно, в случай че няма да пренощувате в хижата.

Най-важното е, че красивата гледка напълно си заслужава ходенето!