Компенсациите за превозвачите от градския транспорт на Пловдив набъбнаха на 3 млн. лева, това става ясно от предложението на Здравко Димитров към Общинския съвет. Въпреки че преди седмица след срещата между превозвачите и Община Пловдив сумата, която се коментираше бе 2 млн. лева, след разчетите тя е изчислена на 3 млн. лева.

В мотивите е записано, че тази сума е записана на база счетоводните данни, които превозвачите са предоставили на ОКТ. Голяма част от загубите се дължат на по-малко продадени абонаментни карти.  Компенсацията за три милиона лева с ДДС пък е само за покриване на загубите за първите 7 месеца на годината – до 31 юли. Това предполага, че за следващите месеци до края на годината загубите им ще бъдат още повече и може пак да поискат пари за покриването им.

Зико: Превозвачите не са социално предприятие, парите трябват, за да няма хаос и напрежениеРежат от капиталовата програма и бюджета за отчуждаване на имоти, за да се дадат на фирмите

Парите, които ще бъдат пренасочени към превозвачите, ще бъдат от три направления – бюджет на ОКТ, капиталова програма и отчуждаване на имоти.

От „Организация и контрол на транспорта” ще бъдат взети 600 000 лева за надграждане на билетната система,както още 350 000 лева за ремонт и материали на предприятието. 1 млн. лева ще бъдат пренасочени от ремонта на ул. „Даме Груев”, която скоро трябва да започне, а още 1,05 млн. лева за отчуждаване на имоти.

В предложението е заложено и в бюджет 2022 да има заложени допълнително 3 млн. лева за превозвачите.

По този начин общинските компенсации към превозвачите скачат на 10 млн. лева на година. Отделно те взимат субсидии от държавата за нерентабилни линии, както и всички приходи от карти и билети.

По-рано кметът Здравко Димитров заяви, че новата обществена поръчка за система за електронното таксуване ще бъде пусната през 2022 година. Именно тя трябва да е основата за ново разплащане с превозвачите.

„Гледаме във Варна, Бургас и София електронната система за билети – все нещо скърца. Ще я направим така, за да работи както трябва и да имаме най-доброто”, каза Зико.

Общината и превозвачите с консенсус: Няма да спират рейсовете от утре, искат покриване на загубитеОт бюджета ще се търсят пари за обезщетение на фирмите превозвачи, Зико призова за помощ от държавата

Градският транспорт в Пловдив на свободна скорост - въпросът е не дали, а кога ще спреДори клишето „пари срещу реформи” вече отсъства при договарянето между община и превозвачи