Сумата към превозвачите, която ще бъде пренасочена на утрешната сесия на местния парламент, ще бъде взета от три основни пера от общинския бюджет. След като стана ясно, че близо 1 млн. лева за допълнителни компенсации на превозвачите ще бъде взета от електронно-билетната система, кметът Здравко Димитров посочи другите две пера, от където ще бъдат взети средства. Част от тях ще са за сметка на капиталовата програма на община Пловдив, които са към бюджета на Пламен Райчев, а другата от ресора на арх. Невена Балчева, която е за отчуждаване на имоти.

„Нормално е да компенсираме превозвачите, те не са социално предприятие и търпят много загуби заради ковид кризата и по-малкото пътници. Сумата трябва да бъде дадена, за да няма хаос и напрежение, тъй като те имат стачна готовност. Утре по време на дебати в общинския съвет ще се роди истината“, заяви градоначалникът.

Той допълни, че сумата, която е била искана от превозвачите е била около 3 млн. лева, като в крайна сметка тя е паднала в процеса на преговорите.

Относно това дали ще бъдат намалени автобусите, ако отново има по-сериозни ограничителни мерки, кметът заяви, че следи ситуацията и при нужда и сериозен отлив на пътници ще се реагира своевременно.

Здравко Димитров ще настоява в Бюджет 2022 да бъде заложена сума буфер, която при необходимост да бъде пренасочена към превозвачите, ако това отново се наложи.

Очаквайте подробности!