Общественият трнаспорт в Пловдив няма да спира от утре, както се заканиха превозвачите по-рано. Това решение бе взето, след като фирмите превозвачи и Общината стигнаха до консенсус по време на срещата им днес, която продължи почти два часа.

Припомняме, че фирмите се зарекоха да спрат да возат пловдивчани от 10 септември, тъй като изнемогват заради финансовите загуби, дошли с COVID кризата. 

В края на срещата, която се проведе днес, Общината обеща загубите от началото на годината до този момента да бъдат покрити. Това все пак предстои да бъде гласувано на Общински съвет. Кметът Здравко Димитров призова и за помощ от държавата.

„Доволни сме, намери се диалог. Стачната ни готовност остава, тъй като предложението утре може да не се гласува на Общински съвет“, заяви Петко Ангелов.

В момента се подготвя техническата спецификация на обществената поръчка. След както тя е готова, ще бъде представена на Здравко Димитров.

Кмета на Пловдив от своя страна заяви, че още на предстоящата сесия на Общинския съвет на 14 септември предложението ще бъде внесено като извънредна точка и който от съветниците не го гласува, значи не мисли за Пловдив и ще поеме отговорност.

„В следващата година в бюджета ще бъдат заложени допълнителни средства спрямо загубите. Имаме загуби общо над 2 милиона лева. Заради ковид кризата от карти и билети са паднали 3 млн. лева, а в същото време са увеличени минималните заплати на шофьорите ни“, допълни Ангелов.

Тези пари ще бъдат търсени от бюджета на Общината.

„Очаква се едната част да я поемем ние, ще видим как ще бъдат начислени загубите. Точната сума не я знаем“, коментира Здравко Димитров. 

За момента цените на билетите и картите няма да се променят, увери Петко Ангелов. Финансовата ситуация в транспортните компании е повече от лоша и две от трите превозвачески фирми са със запори заради забавени плащания, а по-високите цени ще откажат все повече пловдивччани да ползват автобусите.

 

И пак става въпрос за пари! Превозвачите искат 1,5 млн. лева – иначе спирали автобуситеОбщината склонна да даде 500 000 лева на консорциума, държащ всички автобусни линии