Какво се случва с ремонта на Околовръстното шосе на Пловдив? Има ли опасност за изграждането на Югоизточния обход на Пловдив? Всички тези въпроси започнаха да изникват след скандала тази седмица, когато от АПИ спряха всички ремонти в Пловдивска област, включително и ремонта на Околовръстното.

Заради напрежението регионалният министър арх. Виолета Комитова уволни шефа на АПИ и неин заместник. Ремонтите се очаква да продължат, но има и редица неизвестни.

АПИ спря ремонти за десетки милиони в Пловдив и областта! Изтеглят над 1000 строители от редица пътищаПреустановиха дейностите на пътя за Лилково, за Лъки, Асеновград – Кърджали, не е ясна съдбата и на Околовръстното

Сред тях е новият лъч на Околовръстното. От АПИ вече прекратиха една голяма поръчка – за обхода на Пазарджик, а вече четири месеца  няма никакво движение по процедурата за новия лъч  на Околовръстното.

В бюджета на АПИ има и средства от 42 млн. лева за изграждането на новия лъч на Околовръстното, който ще свърже пътя Пловдив – Асеновград със Скобелева майка и така рингът ще бъде затворен.  Обществената поръчка обе отворена в началото на годината, а на 22 март бяха отворени и офертите, като 7 консорциума подадоха оферта.  Досега обаче няма информация в Профила за купувача за проведени комисии

От АПИ отговориха,  че процедурата върви и няма опасност за проекта, въпреки сериозното забавяне:

„ Комисията продължава своята работа с разглеждането им. Предстои да бъде определена дата за отваряне на ценовите предложения на допуснатите участници”.

Откъм срокове няма и яснота кога и как ще продължи ремонтът на Околовръстното на Пловдив. От АПИ отговориха  в момента се подготвя актуализация в частта за организацията на движение към технологичния проект. Целта е да се отразят всички констатации в одитния доклад на Държавна агенция за безопасност на движението по пътищата, след което те ще бъдат изпълнени. Проучват се места, на които да се проектират и впоследствие изградят допълнителни площадки за краткотраен отдих.

С утвърждаването на актуализирания технологичен проект ще се определят конкретните дейности и срокът им за изпълнение.

 

Блокаж! Проектът за Бетонния мост и новия лъч на Околовръстното в пълен застойАПИ и НКЖИ на практика спряха работа по важните за Пловдив проекти заради лова на вещици