Войната за политическите убеждения на пловдивчани е жестока. Резултатите показват, че колкото по-немощни изглеждат големите партии в съставянето на кабинет и осигуряването на стабилно управление, толкова повече набират сила "антисистемните играчи" - в случая партията,  която се разграничава от всички останали "Възраждане". 

Пловдив години наред беше синя обител. Първо тепетата бяха крепост на СДС, а сетне на ГЕРБ. Последните години обаче разместването на слоевете е очевидно. Мажоритарния вот на пловдивчани отново се консолидира около десни проатлантически партии, но той се разпръска между няколко формации.

Това пък от своя страна спомага за генерирането на феноменалното ускорение на "Възраждане". 

За последните 5 тура парламентарни избори, проведени само в рамките на две години, електоралното поведение на пловдивчани търпи сериозни промени. 

На последните избори на 2 април новосформираната коалиция "Продължаваме промяната" - "Демократична България" печели изборите в Пловдив със 36 072 гласа или 31.43% от действителните гласове. Коалицията обаче генерира сериозна загуба на доверие, ако се разглежда механично сборът им от изборите през октомври 2022 година, когато ДБ и ПП се явиха самостоятелно. 

Отрицателният им баланс на гласове е 3567, предвид че само преди няколко месеца ПП събраха 29 597 гласа, а ДБ 10 042 гласа. На предходните избори ДБ бе увеличило електоралната си подкрепа под тепетата, докато ПП бяха загубили 9000 гласа. Откъде идва продължаващата тенденция за спад на резултатите, все още е рано да се каже, но в политиката 1+1 никога не е равно на 2, така че няма нищо учудващо в не особено доброто представяне на коалицията под тепетата. 

На следващо място на 2 април се наредиха ГЕРБ. До урните са отишли 30 997 поддръжници на партията на Бойко Борисов или 27,01% от гласувалите. ГЕРБ показва устойчиви резултати на всички избори през последните 5 тура и дори на последните вдига подкрепа с малко над 1050 гласа. Вотът на 2 април 2021 година е най-силен за партията в Пловдив, но тогава бе изкаран много сериозен резултат и национално ниво. 

"Възраждане" са трета политическа сила в Пловдив с 18 293 гласове или 15.94%. Това не е ново явление и повтаря класацията от предходния вот, но с чувствително по-силни резултати. Партията на Костадин Костадинов е генерирала най-голямо увеличение на гласовете – с цели 5240 гласа. За две години „Възраждане“ е учетворила резултатът си в Пловдив.

БСП пък буквално се сриват с всеки изминал нов изборен ден. От близо 20 хиляди гласа преди 2 години, сега формацията има малко над 9000 гласа. За 2 години партията на Нинова смени много водачи на листата в Пловдив и като че ли тяхната експертиза и обществена популярност са правопропорционални с резултата на партията под тепетата. На настоящите избори БСП получава с малко над 300 гласа по-малко отколкото на последните избори.

Изненадата на настоящия вот ИТН печели около 360 гласа повече от 2 октомври. Партията на Слави Трифонов едва се прокрадва над бариерата за вход в Парламента, а в Пловдив поддръжниците ѝ са 5664 души. Това обаче е далеч от резултата на формацията на предните изборни турове. Електоралното им корабокрушение е сринало първоначалната им подкрепа с над пет пъти.

"Български възход" също претърпя отлив с над 2500 гласа. Партията на Стефан Янев не успя да пребори 4% бариера в страната, но я подмина в Пловдив с резултат 4,19% или 4809 гласа.

ДПС традиционно не са със силен резултат под тепетата, ала все пак акумулират 275 гласа повече от предходните избори.

Ето и нетния брой гласове на основните партии през последните 2 години: