Община Пловдив предлага още 5 допълнителни проекти, които се изпълняват по европейски програми, да бъдат индексирани. На последната сесия имаше предложение да се вдигнат парите на 5 проекта със 7,5 млн. лева.  Най-голямата сума бе за реконструкцията на Брезовско шосе, която  е част от Водния цикъл, като ще  бъдат дадени допълнително 3,5  млн. лева. За „Модър-Царевец” са предвидени 1,2 млн. лева, а за Кукленско шосе 905 хил. лева. За двата незапочнати проекта от 40-милионния заем се искат 899 000 лева за „Хаджи Димитър” и 830 000 лева за „Царевец”.

Предложението обаче бе бламирано от съветниците на ГЕРБ и така то не бе прието. След сесията собственикът на ПИМК Илиян Филипов заяви, че бе индексация той ще прекрати договора за Брезовско шосе и започват дълга съдебна битка с Община Пловдив.

Илиян Филипов: Прекратяваме договора за Брезовско шосе, ако няма индексация на проектаДейностите по Колежа не са спирали, продължаваме работа, макар и без КСС-та, каза собственикът на ПИМК

Кметът Здравко Димитров заяви, че е говорил с групите, като се надява на тази сесия предложението да бъде прието.  Освен тези 5 проекта, Община Пловдив предлага други 5 да бъдат индексирани с общо 3 млн. лева.

За реконструкцията на улица „Богомил” трябват допълнително 1,1 млн. лева. За облагородяването на квартала около „Марица – ЮГ” и „Кн. Мария Луиза” по „Региони в растеж” по три договора съответно – 380 хил. лева, 310 хил. лева и 1 млн. лева. Последният проект е реконструкцията на „Житния пазар”, а допълнителната сума – 200 000 лева.

Предложението е средствата да бъдат осигурени 50% през тази година, а другата да се заложи в бюджета за 2023-а година.  От Бюджет 2022 ще  се вземат от реконструкциите на Рогошко шосе и Голямоконарско шосе,  за които все още няма обществени поръчки, а другите от уличните  ремонти за районите. Припомняме, че правителството отпусна 18 млн. лева за Голямоконарско шосе и така парите могат да бъдат разпределени.

С последното си решение: Правителството отпусна 18 млн. лева за Голямоконарско шосе50% от сумата ще бъде преведена по сметките на Община Пловдив тази година