Работна група ще се събере идната седмица на ПК „Младост“, за да етапират строителството на 50-метровия басейн. След срещата се очаква да се даде и рестарта на проекта за 21 млн. лева. В срещата ще вземат участие представители на Община Пловдив, фирмата изпълнител, както и проектантите, заяви зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.

Първа копка на басейна няма да има, за защото вече една такава е била дадена в края на миналия мандат.

„Имаше първа копка там, без осигурено финансиране и оправени регулационни линии. За това няма да правим втора, просто ще обявим началото на дейностите“, каза наскоро кметът Здравко Димитров.

Първата копка на ПК „Младост“ бе по време на предизборната кампания за кмет през 2019 година, а тогава Зико не присъства на нея.  Новата стойност на изграждането на 50-метров плувен басейн е 21 млн. лева, като 20 млн. лева от тях са от Фонд за устойчиви градове, а изпълнител е „ГБС- Пловдив“.

Очакванията бяха с 20 млн. лева да се построи басейна, а още 1 млн. лева да се даде за оборудване. Ако сумата набъбне още заради фотоволтаична система, то тя ще се покрие от бюджета на градските власти.

В  заданието е заложено изграждането на съвременен плувен комплекс, отговарящ на изискванията на Международната федерация по плуване. Новопроектираният плувен басейн се състои от един частичен подземен етаж в зоната на пространството между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като междинният е предназначен за инсталационен такъв, където ще се разположат ОВК инсталации.

50-метровият олимпийски басейн ще има трибуни с капацитет от 1002 души. Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.

 

Президентите на плувните клубове за строежа на басейн "Младост": Наложително е! Чакаме рестартаОбщината вече изтегли заем от 20 млн. за басейна се очаква да започне строителството

Пловдив взе заема от 20 млн. лева за ПК „Младост”, зоопаркът обаче пак под въпросЧака се решението на Общинския съвет за пренасочването на парите от пробива на Водната палата